Dačić: Potrebno jedinstvo u migrantskoj krizi 1Foto:MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je migrantska kriza izazov bez presedana za Evropu, za koji je potreban jedinstven odgovor svih evropskih država, preneli su elektronski mediji. Na ministarskom sastanku Saveta Evrope u Sofiji Dačić je istakao da je Srbija jedna od zemalja na udaru velikog talasa migranata, ali da ulaže velike napore kako bi taj problem rešavala na najhumaniji način, uz odgovarajući prihvat, privremeni smeštaj i pristup informacijama o proceduri azila.

„To predstavlja veliko opterećenje za našu zemlju, koja inače ima velika i bolna iskustva sa izbeglicama i interno raseljenim licima“, naveo je Dačić.

On je ocenio da Savet Evrope raspolaže instrumentima kojima može doprineti rešavanju problema u kriznim područjima. Ministri u Sofiji razmatraju izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi, borbu protiv ekstremizma i radikalizma, reagovanje na izbegličku krizu, kao i o načinu da se dugoročno obezbedi efikasnost sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima. Takođe, predsedavanje ovom organizacijom od Bugarske preuzima Estonija.

„Sa velikom pažnjom smo analizirali Treći izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava o izazovima sa kojima je Evropa danas suočena. Delimo zajedničku zabrinutost u vezi sa problemima koji su prepoznati u ovom izveštaju. Terorizam, migrantska kriza, nestabilnost i sukobi u pojedinim delovima našeg kontinenta, kao i ekonomska kriza, predstavljaju svojevrsnu pretnju osnovnim vrednostima koje Savet Evrope nastoji da zaštiti“, istakao je Dačić.

Naglasio je da Savet Evrope treba da nastavi aktivnosti na Kosovu radi efikasne primene principa i standarda u domenu demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa. Naveo je da je za Srbiju jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na Kosovu uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari