Dačić: Priština jednostranim potezima ozbiljno destabilizuje situaciju i ugrožava osnovna prava, bezbednost i opstanak Srba 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas u Rimu da Priština jednostranim potezima ozbiljno destabilizuje situaciju i ugrožava osnovna prava, bezbednost i opstanak Srba, o čemu svedoči i najnoviji potez o ukidanju dinara na Kosovu, koji dovodi u pitanje i sam proces dijaloga o normalizaciji odnosa.

Zato je potpuno neshvatljivo što je jedina reakcija međunarodne zajednice apel da se odluke ovog tipa samo odlože, ne ulazeći u to da li su one u skladu sa svim do sada postignutim dogovorima i kakve će posledice imati na živote ljudi, rekao je Dačić na sastanku o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Srbi se podvrgavaju nepodnošljivim uslovima života i nije jasno kako je moguće da se apeluje samo na odlaganje odluke čiji je cilj – progon jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta, rekao je Dačić, koji dodaje da će Srbija „učiniti sve da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohiji, nadam se i uz vašu podršku“.

Dačić poručuje da je posvećenost Beograda da pitanje Kosova i Metohije rešava mirnim putem odraz snage, a ne slabosti.

Srbija je opredeljena za mir, dodao je on.

Prema njegovim rečima, politika proširenja je u interesu Srbije, Zapadnog Balkana i same Evropske uinije.

Ono što tražimo jeste fer i jednak tretman za sve partnere sa Zapadnog Balkana u Planu rasta za Zapadni Balkan i protiv smo bilo kakve politizacije ili političkog uslovljavanja učešća, rekao je Dačić.

Srbija sebe vidi kao buduću članicu EU, to je prioritetni cilj naše spoljne politike i potpuno smo posvećeni ispunjenju tog cilja, rekao je Dačić, uz očekivanje da i EU „sa više poverenja i manje predrasuda“ odlučnije sprovede politiku proširenja prema Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Moram da istaknem da nismo zadovoljni što proces evropskih integracija Srbije toliko dugo traje jer ne postoji nijedan objektivni razlog za njegovo odlaganje. Odugovlačenje i usporavanje ovog procesa negativno utiču na političke i ekonomske tokove u regionu. Nama, baš kao i EU, treba stabilnost i predvidljivost, naglasio je on.

Dačić je istakao da Srbija nije neutralna u sukobu Rusije i Ukrajine, već podržava napore EU, kao i svih drugih međunarodnih faktora za iznalaženje mirnog rešenja konflikta u Ukrajini.

Često nam se prebacuje da usklađenost Srbije sa deklaracijama EU nije na nivou od 100%. Ponoviću još jednom – evropske integracije jesu naš strateški cilj i interes, ali nisu i jedini. U politici je, kao i u životu, najteže uskladiti različite ciljeve i mi ne možemo sebi dozvoliti luksuz da zarad jednog cilja ugrozimo sve ostale, naglasio je Dačić.

Naša obaveza je da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku postepeno usklađujemo sa politikama EU i, sudeći po aktuelnom procentu usaglašavanja od oko 65 odsto, rekao bih da to i činimo, zaključio je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari