Dačić sa šeficom UNMIK: Zabrinutost zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na sastanku sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade izrazio zabrinutost zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, naročito nakon ukidanja dinara, ali i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije na Kosovu.

On je na sastanku, koji je održan u kontekstu redovne sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK planirane za 22. april i Izveštaja o radu UNMIK za poslednji šestomesečni period, kazao da se Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, saopštilo je Ministarstvo.

Dačić je naglasio da dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje Evropske unije, koji predviđa uspostavljanje Zajednice srpskih opština, još čeka da ga Priština primeni.

Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije i pozvala aktere na konstruktivan angažman po pitanju ispunjenja prihvaćenih obaveza.

Ona je zahvalila Srbiji na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa UNMIK, kao i na kontinuiranoj podršci u vezi nastavka nesmanjenih aktivnosti misije UN na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari