Dačić: Svima osim Nemačke jasno da je Kurti glavni uzrok problema 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je celoj međunarodnoj zajednici, sa izuzetkom Nemačke, postalo jasno da je kosovski premijer Aljbin Kurti glavni uzrok svih problema na severu Kosova i u odnosima sa Beogradom.

„Ako ne računamo Nemačku, mislim da je svima ostalima sve jasno. Nemačka i da vidi svojim očima, ne bi verovala. Reč je o klišeu koji Nemačka ima prema našem regionu“, rekao je Dačić za televiziju B92.

Dačić je naveo da mu je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u jednom razgovoru rekla da nijedan kosovski premijer neće formirati Zajednicu srpskih opština, a da na pitanje kako je to moguće, s obzirom na Briselski sporazum, nije dobio odgovor.

Šef srpske diplomatije je naveo da predstavnici međunarodne zajednice govore u neformalnim razgovorima da će postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine biti teško dok je Kurti na čelu kosovske vlade.

Povodom jučerašnjeg dogovora, koji između ostalog potvrđuje da kosovske snage ne mogu da dođu na sever Kosova bez odobrenja misije Kfor, Dačić je rekao da je Beograd „uspeo da ostvari kratkoročne ciljeve“, pre svega u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i oslobađanju uhapšenih Nikole Nedeljkovića i Dejana Pantića.

„Suština je da je Kurtijev cilj da vojno osvoji sever i da protera Srbe. Zato je i ostavljena rezerva da će ponovo biti zatvoreni svi prilazi severu Kosova ako dođe do kršenja novog dogovora“, kazao je Dačić.

Naveo je da Beograd „stalno gasi određene požare koje Kurti izaziva“ i dodao da je „stepen nepoverenja prema Kurtiju apsolutno stoprocentan“.

„Mi nemamo nikakva očekivanja od Prištine da će da se pridržava nekih dogovora, ali nažalost ni stepen poverenja u predstavnike međunarodne zajednice nije baš visok, imajući u vidu da ni oni nisu ispunili ono što su potpisali. Imajući sve to u vidu, razumljivo je što postoji strepnja kod Srba sa Kosova da li će najnoviji dogovor biti sproveden“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Kurti „dugoročno protiv“ francusko-nemačkog plana za Kosovo i „protiv svakog plana u kojem se ne kaže eksplicitno da Srbija priznaje Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari