Dačić: U radu Jadransko-jonske inicijative treba se koncentrisati na nekoliko prioriteta 1Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Budvi da je predstojeći zajednički rad u okviru Jadransko-jonske inicijative potrebno koncentrisati na nekoliko ključnih prioriteta među kojima su infrastrukturno povezivanje i unapređenje saradnje u oblasti turizma, kulture i omladinske razmene.

Dačić, koji je juče i danas u Budvi predvodio srpsku delegaciju na Četvrtom forumu Strategije EU za jadransko-jonski makroregion (EUSAIR), rekao je da će Srbija, koja 1. juna preuzima predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi, poseban akcenat staviti na saradnju malih i srednjih preduzeća i privrednih komora, u cilju boljeg ekonomskog povezivanja, povećanja zaposlenosti i smanjenja emigracije radne snage.

„Posebnu pažnju ćemo posvetiti i jačanju dijaloga sa civilnim sektorom, kao i nastavku zajedničkih aktivnosti u tradicionalnim odnosima ove inicijative – zaštiti životne sredine, saradnji u oblasti nauke i obrazovanja“, kazao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je naveo da će se Srbija truditi da ima dinamično predsedavanje, što podrazumeva obavezu da organizuje veliki broj aktivnosti, bilo da je reč o već započetim ili novim aktivnostima.

„Cilj nam je da učinimo vidljivom ovu našu zajedničku Strategiju i jačamo saradnju sa drugim evropskim inicijativama, kao što je Centralno-evropska inicijativa“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da će dobra osnova za zajednički rad biti danas potpisana Budvanska deklaracija, navodi se u saopštenju.

On je, kako se navodi, zahvalio Crnoj Gori i njenom ministru spoljnih poslova Srđanu Darmanoviću na uspešnom predsedavanju Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji Evropske unije za jadransko-jonski makroregion.

„Želim da vam odam posebno priznanje što ste tokom predsedavanja posebnu pažnju pridavali promovisanju evropskih standarda i vrednosti. To je nama sve veoma značajno imajući u vidu da su to i osnovni preduslovi punog uključenja Zapadnog Balkana u EU. Predsedavanje Srbije biće takođe u tom duhu“, dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari