Dačić: U sadašnjem sazivu Skupštine više od 40 odsto mesta zauzimaju žene 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u proteklih osam godina, od kako je pokrenuta, Ženska parlamentarna mreža „pokazala da može da bude lider društvenog pokreta u čijem je središtu odbrana i unapređenje prava žena na ravnopravnost i iskorenjivanje svakog vida nasilja nad ženama“.

Dačić je, na konferenciji za novinare u okviru konferencije Ženske parlamentarne mreže koja se održava danas u parlamentu, rekao da u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije više od 40 odsto poslaničkih mesta zauzimaju žene.

On je rekao da su ponosni i na činjenicu da polovinu Vlade Srbije čine žene.

„Nema sumnje da će sve veće prisustvo žena u parlamentarnom i političkom radu doneti novu energiju i nov pogled na odluke koje će u budućnosti biti donošene“, istakao je Dačić.

Dačić je, na konferenciji Ženske parlamentarne mreže posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji pod nazivom „Hrabrost je ženskog roda“, rekao da je naša institucionalna zaštita prava žena na visokom nivou, da imamo i dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave ovim pitanjima, ali to nije dovoljno.

„Da bi prava žena i njihovi specifični interesi bili maksimalno zaštićeni, neophodno je da svi mi koji obavljamo javni posao branimo ta prava na svakom mestu, neophodno je da podsećamo i sebe i celo društvo da posao nije obavljen, sve dok i jedna žena u Srbiji smatra da je na bilo koji način diskriminisana, ugrožena ili podređena“, rekao je on.

Dačić je rekao da moramo i na ovoj konferenciji da stanemo u zaštitu žena, čak i više nego što to radimo u vreme kada nismo opterećeni borbom protiv virusa.

„Nijedna vanredna i stresna situacija, kakva je virusna epidemija, ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo. Naše koleginice, supruge, majke i ćerke su na prvoj liniji borbe protiv kovida, u svim našim zdravstvenim centrima, pa i danas kada je u toku masovna vakcinacija“, istakao je Dačić.

Dačić je iskazao ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica da se usprotive nasilju.

Dačić je rekao da je, bez obzira kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka mladih glumica da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna našeg najvećeg poštovanja.

„Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište“, istakao je Dačić.

On je dodao da je naše društvo, nažalost, i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama.

„Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari