Dačić: Zajednički interes da se sačuva stabilnost u BIH 1Ivica Dačić Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ali i prava srpskog naroda i druga dva naroda i oba entiteta.

„Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. To znači da stojimo iza teritorijalnog integriteta BiH, ali i iza svih prava srpskog naroda i ostala dva naroda i oba entiteta“, rekao je Dačić povodom jučerašnjih izjava srpskih i bosanskohercegovačkih političara u vezi Vojske Republike Srpske.

„I pored svih problema koji postoje, daleko smo od toga da postoji opasnost po stabilnost BiH“, dodao je Dačić u razgovoru sa studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

Na jučerašnjoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u Banjaluci predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja treba da bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao kako „Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod“.

Reagujući na to, član Predsedništva Šefik Džaferović rekao je za N1 da bi Dodik, ali i svi oni koji bi ga poslušali, mogli završiti u zatvoru a hrvatski član Predsedništva Željko Komšić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog, kako je naveo, izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

„Ne bih mogao da kažem da su izjave Komšića ili bošnjačkog predstavnika bile mnogo konstruktivne u odnosu na Srbiju i srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta i mi imamo zajednički interes da se sačuva stabilnost u BiH“, rekao je Dačić studentima i profesorima Diplomatske akademije iz Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari