Ivica Dačić, predsednik SPS, završio je izbornu noć u sedištu socijalista porukom da se možda ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali da se zna ko će biti premijer, aludirajući na činjenicu da u velikoj meri upravo od njega zavisi formiranje nove Vlade Srbije, ali i pobednik drugog kruga predsedničkih izbora.


Dačić je u obraćanju novinarima istakao da nikome ništa ne duguje, „ni Briselu, ni Moskvi, ni Vašingtonu, već samo duguje narodu“. Rekao je da u ponedeljak „neće raditi sa strankama“, a da će nakon toga prvo razgovarati sa DS, mada ne beži ni od razgovora sa SNS, ali da te dve stranke „nisu one koje se pitaju“. Istakao je i da od sutra počinje kampanju za sledeće predsedničke izbore, koje će sigurno dobiti.

Prema njegovim rečima, kada se politički analiziraju đurđevdanski izbori, sigurno je da je koalicija oko SPS najveći pobednik.

– Pokazao sam narodu Srbije da ne postoje samo Boris Tadić i Toma Nikolić – naglasio je Dačić. Istakao je da je on u kampanji govorio „u ime naroda, što su građani prepoznali“, a da je kampanja bila duža, sigurno bi i njegov rezultat bio još bolji. Lider socijalista je zaključio da nije učestvovao na predsedničkim izborima da bi podržao ni Tadića ni Nikolića.

Potom su u prostorije socijalista došli trubači i počelo je veselje uz trominutni vatromet, koji su funkcioneri SPS gledali s terase zajedno sa prijateljima.

Da li je SPS „ruski element“

Beograd – Interes Rusije je da pitanje Kosova drži otvorenim, a kako će se zvati „igrači“ u Srbiji na koje će uticati, nije bitno isto kao što to nije bitno ni Americi, kaže za Danas Dušan Reljić, analitičar nemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost, odgovarajući na pitanje da li su socijalisti Ivice Dačića „ruski element“ u srpskoj politici, koji je ojačan rezultatom na ovim izborima. „Videli smo da je na početku kampanje ruski ambasador učestvovao na skupovima opozicionih partija. Rusija ne želi da se NATO proširi tako što bi mu Srbija pristupila, niti da Beograd odustane od svog međunarodno pravnog zahteva za Kosovom, što bi bila potpuna američka pobeda, smatra Reljić. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari