Grbović: Dačićeva kafanska blef diplomatija ima dometa samo na Pinku i Hepiju 1foto FoNet Milica Vučković

„Dačićeva kafanska blef diplomatija ima dometa na Pinku i Hepiju, ali to ni najmanje neće pomoći Srbiji, dok u međunarodnim okvirima predstavlja teret za Srbiju“, kaže za Danas Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, komentarišući izjavu šefa diplomatije Ivice Dačića da je jedino realno da se u rešavanju kosovskog problema prihvati stvarno stanje na terenu – da se zna šta je srpsko, a šta albansko.

Prema rečima Grbovića podela na kakvoj insistira Dačić gotovo je nemoguća, jer previđa da ono što je srpsko nisu samo opštine koje Srbi kontrolišu, već su to pre svega ljudi, imovina i kulturna baština.

 

„Prosta teritorijalna podela ne rešava problem ugroženosti Visokih Dečana, niti Pećke patrijaršije, već ih rešava status eksteritorijalnosti. Kao što ni problemi Srba koji žive južno od Ibra neće biti rešeni podelom, već personalnom autonomijom i čvrstim garancijama njihove zaštite od strane međunarodne zajednice. To je zadatak ministra spoljnih poslova i za to se bori dijalogom sa relevantnim međunarodnim partnerima, a ne sa Marićem i Sarapom“, poručuje lider Pokreta slobodnih građana.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje ministra inostranih poslova da Srbija poštuje Vašingtonski sporazum onoliko koliko i Priština, Grbović podseća da je još pre više od godinu dana istekao Vašingtonski moratorijum na zahtev Kosova za prijem u međunarodne organizacije i na kampanju Srbije za povlačenje priznanja Kosova od strane drugih država.

 

„Takve obaveze su bile oročene na godinu dana, verovatno u nadi da će se u međuvremenu postići dugotrajan i održiv dogovor, što se nije desilo.“

Dačić je gostujući na TV Hepi napomenuo da Srbija poštuje Vašingtonski sporazum isto kao što ga poštuje Kosovo, koje ga je ptrekršilo traženjem prijema u Savet Evrope. Mi ćemo im uzvratiti ne istom merom, nego desetorostruko više, poručio je Dačić i dodao da Srbija radi na povlačenju priznanja, kao i na tome da neke zemlje promene svoje stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari