Održana konstitutivna sednica skupštine opštine Kula - Damjan Miljanić ponovo na čelu te opštine 1foto: kula.rs

Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, koji je u decembru podneo ostavku na tu funkciju, danas je ponovo izabran na konstitutivnoj sednici skupštine opštine. Velibor Milojičić sa liste naprednjaka biće na mestu predsednika skupštine opštine Kula, a njegov zamenik biće Mihajlo Pašo, navodi se u saopštenju Skupštine opštine Kula.

Miljanić je izabran glasovima 22 odbornika. On je prethodno obavljao funkciju privremenog organa, nakon što je u decembru prošle godine podneo ostavku na mesto predsednika opštine, kako bi se, po tvrdnjama iz redova opozicije, lokalni izbori koji su trebali da se održe krajem ove godine, održali paralelno sa parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, kako se i dogodilo.

„Zahvlaljujem se građanima koji su dali nikada veću podršku našoj politici. Ubeđen sam da ćemo svi zajedno, i vlast, i opozicija, raditi u interesu i za dobrobit građana. Ogromni i najvažniji infrastrukturni projekti nastaviće svoju realizaciju“, poručio je Miljanić nakon glasanja odbornika.

Međutim, lideri lokalne opozicije, skeptični su po pitanju „nikada veće podrške“ politici lokalne vlasti, s obzirom da je, kako kaže Zlatko Ostojić sa liste Kuljani i naš grad, vlast na ovim izborima dobila četiri mandata manje u odnosu na prošle izbore.

„Izašli su na izbore sa Savezom vojvođanskih Mađara koji ima samo dva poslanika. To znači da naprednjaci imaju svega 19 odbornika, dok su oni sami na prošlim izborima imali njih 25. To je politički neuspeh, s obzirom na mnogo manji procenat osvojenih glasova“, kaže Ostojić.

Održana konstitutivna sednica skupštine opštine Kula - Damjan Miljanić ponovo na čelu te opštine 2
Novi-stari predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, foto: kula.rs

Na sednici skupštine opozicija je insistirala na tome da novi – stari predsednik opštine Miljanić, nije dostojan te funkcije, s obzirom da je on taj koji izazvao privremene mere, raspisivanjem vanrednih izbora.

„Podneo je ostavku iz ličnih razloga, i nikada građanima nije ni rekao zašto je podneo ostavku i zašto nas je uveo u prevremene lokalne izbore. To nisu lični razlozi, već stvaranje pogodnog tla za lokalne izbore, kako bi se podudarili sa predsedničkim i parlamentarnim izborima, i time je zloupotrebio institut ostavke“, komentariše za Danas odbornica sa Kritična masa Bojana Radović.

Prema njenim rečima, podnošenje ostavke moglo je biti političke prirode, ukoliko smatra da nije dobro vodio politiku, ali da je u trenutku kada se ponovo kandidovao, to postalo „simptomatično“.

„Kada radite u nekakvom preduzeću i date otkaz, neće vas posle par meseci vratiti i postavljati na određene funkcije“, slikovita je Radovićeva.

Burna sednica

Iz opoczicije kažu da je današnju konstitutivnu sednicu, predsednik skupštine Miojičić vodio na način koji nije bio „najprimereniji“, s obzirom da je, kako su ocenili, kršio poslovnik ulazeći u polemike sa odbornicima.

„To ne bi trebalo da radi. U narednim sednicama videćemo kako će se ponašati, dosta je restriktivan, čak je u par navrata prekinuo odbornike opozicije. U određenim situacijama možda i jeste bilo razloga za upozorenja, ali u nekima nije trebala da se oduzima reč“, kaže Radovićeva.

Međutim i nakon višesatne sednice, i dalje se ne zna koji će resor ići u čije ruke. O kadrovskim rešenjima i resorima tek će se razgovarati. Iz opozicije stižu spekulacije da će SPS, koji podržao sve odluke današnje konstitutivne sednice, dobiti svega jednu fotelju u opštinskom veću.

Da li su te spekulacije tačne, i očekuje li SPS još neke funkcije u okviru opštinskog veća pitali smo odbornika te stranke Zorana Vojinovića , koji nije žele da ih komentariše, kratko poručivši da SPS ima svoje interese i da će učestvovati u koaliciji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari