Danas počinje posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu: Bira li Vučić partnera za teške odluke? 1Skupština Srbije, foto FoNet Aleksandar Barda

Predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću, koji će prisustvovati posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, potreban je konsenzus za odluke koje se od njega očekuju ali mu je potreban i treći partner. Tako da će biti zanimljivo videti ponašanje kako konzervativno-nacionalnih tako i građanskih opcija za koje se sumnja da će biti blagi i popustljivi prema njemu i da su potencijalni saradnici vlasti.

U svakom slučaju, ako Vučić bude tražio u opoziciji savetnike i buduće članove vlade, verovatnije je da će ih tražiti na pitanju uvođenja (ili ne) sankcija Rusiji, a Skupština je predstava dok se dogovori obavljaju iza kulisa, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali hoće li sednica Skupštine na kojoj će biti razmatran izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 15. juna do 1. septembra, biti Vučićev „kasting“ za pomagača koji će ga podržati u donošenju odluka koje se od njega očekuju.

Vučić se sam požalio javnosti rekavši da su mu specijalni iazaslanici iz EU saopštili da „da je Putin ‘podigao zavesu’ i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“. Rekao je i da je predložena „nova armatura pregovora s Prištinom“ i da će u narednim danima „biti mnogo više pritisaka da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila“.

Od parlamentarne opozicije nismo zasad čuli da se neko glasno, jasno i nedvosmisleno zalaže za priznavanje nezavisnosti Kosova, odnosno opozicija je, kao i vlast, na poziciji očuvanja Kosova u okviru Srbije.

Ipak, pitanje je da li je postojeća pozicija Srbije održiva na duži rok, te bi Vučić za eventualne korake van te pozicije trebao da ima i širu podršku, bar i dela opozicije.

U takvim okolnostima, postavlja se pitanje može li javnosti i njemu ova sednica ukazati na one koji bi u jednom trenutku mogli da ga podrže i budu deo neke buduće vlade ili pak srpskog bloka koji se najavljuje, a koji bi, eventualno, podrazumevao bližu saradnju sadašnje vlasti i nekih opozicionih opcija.

Ipak, sagovonici Danasa ne vide sednicu na taj način. Sociolog Jovo Bakić za Danas kratko kaže da je Skupština predstava za ono što se nekada zvalo javnošću, a da se dogovori obavljaju iza kulisa.

A politikolog Boban Stojanović nije siguran da će se od sednice nešto dobiti.

– Bilo bi dobro kada bi se vodila ozbiljna diskusija o tome kako dalje, ali teško da će se otići korak dalje od toga ko je više popustao i ko je odgovorniji – aktuelna ili bivša vlast. Svakako će biti zanimljivo videti ponašanje i nastupe kako konzervativno-nacionalnih tako i građanskih opcija za koje se sumnja da će biti blagi i popustljivi prema Aleksandru Vučiću i da su potencijalni saradnici vlasti. Svakako prilika za njih da pokažu da nisu to za šta ih optužuju – kaže on.

Dok politikolog Mladen Mrdalj očekuje da će sednica biti burna, jer će se prvi put posle dugo vremena Vučić naći i pred opozicijom i pred kamerama u isto vreme i na istom mestu.

– To posebno jer se radi o temi na kojoj je Vučić posebno slab, jer se nema mnogo čime pohvaliti kad je naša kosovska politika u pitanju. Opozicija će, naravno, biti u trci da napravi što više medijske buke, a SNS da opoziciju što više utiša. Ako Vučić bude tražio u opoziciji savetnike i buduće članove vlade, verovatnije je da će ih tražiti na pitanju uvođenja (ili ne) sankcija Rusiji – kaže Mrdalj za Danas.

A Zoran Panović, programski direktor Demostata, za Danas navodi da je Vučiću u ovakvoj situaciji potrebna neka vrsta društvenog konsenzusa jer mu za suštinske odluke, konsenzus, koji funkcioniše na ovom nivou, više nije dovoljan.

Upitan koliko će sutrašnja sednica da pomogne u postizanju konsenzusa, on kaže da opozicija treba da iskoristi sednicu za svoju reklamu i niko to neće propustiti.

– Biće i demagogije i videćemo koliko će partije moći da iskažu državotvornost koju bi Vučić očekivao. Očigedno da Vučić želi da prekomponuje mejnstrim. Suštinski bitno je koliko Vučić kontroliše desnicu. On sigurno nema ponopol nad njom, ali ima kontrolni paket akcija. Sada bi mu odgovarao mehanizam i tehnologija vladanja iz ranijeg liberanijeg perioda kada je imao trećeg partnera. Mislim da mu je sada taj treći partner preko potreban formalno ili ne – zaključuje Panović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari