Vučić će sam odgovarati Skupštini: Kako se vlast i opozicija pripremaju za raspravu o Kosovu u parlamentu 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će na sednici Skupštine o Kosovu sam odgovarati na pitanja poslanika, pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana, dok opozicija sa svoje strane, već neko vreme izlazi u javnost sa predlozima za to zasedanje.

„Pošto je tek izabran mandatar, biću sam u Skupštini i sam ću odgovarati na pitanje svih poslanika, neću napustiti sednici ni jedan sekund…“, rekao je Vučić novinarima u subotu posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, sazvao je sednicu za utorak, 13. septembar, a za danas (ponedeljak) najavljen je Orlićev sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, odosno Kolegijum parlamenta.

Na sednici će se naći „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine“.

Pretpostavlja se da je reč o Izveštaju Kancelarije za KiM Vlade Srbije, budući da je i ranije taj izveštaj bio na raspravi i usvajanju u Skupštini – u maju 2019.

Sa svoje strane, opozicija već neko vreme traži sednicu o Kosovu, uz to predlažući i nacrte dokumenata, ali i osnivanje novih tela u parlamentu za ovo pitanje.

Tako je Dragan Đilas, predsednik SSP, posle sednice predsedništva stranke, u subotu saopštio da je da će poslanička grupa Ujedinjeni zastupati inicijativu o formiranju skupštinske komisije za definisanje pregovaračke platforme i oblikovanju državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom.

Ono što ne može da bude tema jeste nepriznavanje Kosova i Metohije, a mislim da smo oko toga svi saglasni, rekao je Đilas.

Poslanici Dveri Boška Obradovića predali su u petak predlog rezolucije „o okupiranoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija“, pošto je prethodno Narodna stranka Vuka Jeremića u javnosti predlagala usvajanje obavezujuće rezolucije.

Nacrt rezolucije objavljen je na sajtu Dveri, sadžri 18 tačaka, a peta glasi da Vlada treba da se obaveže na poništavanje svih Briselskih sporazuma, pisanih i usmenih, kao i Vašingtonski sporazum, kao i da prekine komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Prethodno je ideju o skupštinskoj rezoluciji pokrenula Narodna stranka Vuka Jeremića, čiji su poslanici nedavno i boravili na kosovu.

Vuk Jeremić
foto FoNet Božana Pavlica

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, u intervjuu za Danas je podsetio da Skupština od 2013, nije usvojila nijedan dokument o Kosovu.

Prema njegovim rečima, NS u svom predlogu rezolucije predlaže 20-tak koraka, među kojima je davanje roka do 31. decembra da se formira Zajednica srpskih opština na Kosovu. Ukoliko se to ne dogodi Briselski dijalog treba proglasiti neuspešnim i ZSO formirati samostalno.

Milica Đurđević Stamenkovski, liderka Zavetnika, istupala je sa zahtevom da Kancelarija za KiM podnese izveštaj Skupštini i podsećala da to više od godinu dana nije urađeno.

Miloš Jovanović, lider Novog DSS, najavio je da će kao predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove inicirati zajedničku sednicu sa Odborom za Kosovu i Metohiju.

Odbor za KiM se radi pripreme sednice Skupštine sastao u petak i izabrao za predsednika poslanika sa liste SNS Milovana Drecuna dok je za potpredsednicu izabrana Milica Đurđević Stamenkovski.

Slaviša Ristić, poslanik sa liste SSP, rekao je na toj sednici Odbora ukoliko se od opozicije traži jedinstvo i konsenzus povodom kosovskih pitanja, onda bi i opozicija morala da zna šta se tačno dešava na KiM.

Vučić će sam odgovarati Skupštini: Kako se vlast i opozicija pripremaju za raspravu o Kosovu u parlamentu 2
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Opozicija bi morala da zna da li je postojao dogovor između opštinskih vlasti u Zubinom Potoku i kosovske vlasti oko izgradnje baza za kosovsku policiju”, naveo je Ristić.

On je rekao da je nemoguće da opštinske vlasti nisu bile upoznate sa dodelom zemljišta i dozvola za te baze, a gotovo je nemoguće i da predstavnici Srpske liste u kosovskoj vladi nisu ništa znali o izgradnji tih baza.

“Ako neko misli da će Moramo-Zajedno u Narodnoj skupštini prihvatiti monolog na ovako važnu temu, ili na bilo koju drugu temu, grdno se prevario. U cirkusu nećemo učestvovati”, izjavio je ranije za Danas Nebojša Zelenović, poslanik Zajedno – Moramo.

 

Stefanović: „Da rešimo sporna pitanja, osim priznanja Kosova“

Očekujem da se sednica Skupštine bavi pravljenjem rešenja, uključivanjem Skupštine i delova društva u rešavanje kosovskog pitanja i da naša inicijativa doprinese stavljanju na dnevni red skupštinske komisije koja bi trebalo da u kraćem roku izradi smernice i platformu koja bi pomogla pregovaračkom procesu sa Prištinom. Pitanje KiM jeste iznad svih naših razlika i mora se rešavati. Ovo je prilika da prestanu optužbe i da dođemo do rešenja koje bi podrazumevalo poštovanje našeg Ustava i rez. 1244 ali i spremnost da razgovaramo i rešimo sva sporna pitanja sa Prištinom, osim priznanja nezavisnosti Kosova – kaže za Danas Borko Stefanović, potpredsednik SSP.

Aleksić: Iznećemo probleme građana Srbije na KIM

Mi ćemo predstaviti predlog naše rezolucije koju smo zvanično uputili predsedniku Skupštine kako bi je stavio na dnevni red, ali se to nije dogodilo. Takođe, iznećemo sve probleme sa kojim se suočavaju građani Srbije koji žive na KIM, a u šta sam se i sam uverio tokom nedavnog boravka na KIM sa svojim kolegama poslanicima. Smatram da ta sednica treba da bude ozbiljna jer je poslednji trenutak za institucionalni pristup rešavanju kosovskog problema. Da li će biti tako ili ce biti još jedna u nizu izrežiranih predstava vladajućeg režima, videćemo – kaže za Danas Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari