Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji u septembru: Rasprava o vladi još na čekanju 1Foto: Stefana Savić

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji biće održana u septembru, najavio je predsednik republičkog parlamenta Vladimir Orlić. Kada će Narodna skupština raspravljati o sastavu nove vlade još nije poznato, budući da SNS, koja je na izborima osvojila najviše madata još nije imenovala mandatara za sastav vlade.

Predsednik SNS, koji obavlja i funciju predsednika države, Alekdsandar Vučić, rekao je u nedelju da je planirano da o mandataru odluka bude doneta danas na Predsedniptvu SNS, ali da nije siguran da će za održavanje Predsedništva biti vremena.

Okolnosti u kojima naprednjaci treba da odlučuju o novom premijeru javnosti su predstavljene tako da se situacija na Kosovu komplikuje, dok u prošlonedeljnom dijalogu u Briselu nije postignut nikakav pomak, te se traži kompromis narednih desetak dana.

Do objavljivanja ovog teksta nije bilo informacije da li će Predsedništvo naprednjaka danas zasedati.

Da Vučić i SNS ne žure sa novom vladom potvrđuje i Orlić koji je govoreći o tome ko će biti mandatar za sastav nove vlade i da li će se danas odlučivati, rekao da nije važno da li će se to znati za dan ili osam dana, jer je sada prioritet situacija na KiM.

Danas je prvi pisao da bi situacija na KiM mogla da odloži formiranje vlade i skupštinsku raspravu planiranu za kraj avgusta, budući da Priština ne odustaje da od 1. septembra primeni svoje odluke o korišćenju registarskih tablica i ulazno-izlaznih dokumenata.

Zbog toga se na severu Kosova dolazi do tenzije i straha od eskalacije sukoba. U takvoj situaciji, kako smo pisali, Vučić svakako ne želi da se bavi sastavom vlade.

Ipak, moguće je, ne i izvesno, da će SNS ili neko od koalicionih partnera u dogovoru sa njima uskoro i imenovati mandatara.

Međutim, može se pretpostaviti da će rasparava o vladi biti odložena posle sednice o KiM na kojoj će glavni gost biti Vučić, a koja bi mogla biti u prvoj polovini septembra upkos zatevima pojedinih opozicionih stranaka da se sedniac o Kosovu održi pre 1. septembra.

Orlić je, gostujući na televiziji Prva, podsetio da je poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ najavila da će podneti inicijativu za održavanje sednice parlamenta na temu KiM i dodao da očekuje da će i kroz formalnu proceduru takav zahtev biti dostavljen.
„Izvesno je da ćemo tokom septembra sednicu na tu temu da održimo“, rekao je Orlić i dodao da će to biti prilika da ljudi u Srbiji detaljnije čuju sa čime se sve suočavamo i šta sve radimo kada je reč o KiM.

On je navo da će na sednicu biti pozvan i predsednik Vučić.

Vučić je već pristao rekavši u obraćanju javnosti u nedelju da je spreman da učestvuje na posebnoj skupštinskoj sednici, ali da zna u šta će se to pretvoriti.

„Spreman sad da odem u parlament u prvoj polovini septembra i mislim da ćemo tada sve i moći da govorimo i o nekim drugim zaključcima. U krajnjem slučaju to je moja obaveza da odgovorim i na sve neistine i paušalne ocene i procene i spreman sam da odem u Skupštinu“, rekao je Vučić.

Prema Orlićevim rečima, poslanici opozicije, kada god su govorili da im je veoma važno da se u skupštini održi sednica na temu KiM, na toj sednici se nisu pojavili za razliku od predsednika Srbije koji se svaki put odazvao pozivu parlamenta i došao da odgovara na pitanja poslanika.

Upitan da li će biti posebne sednice posvećene uvođenju sankcija Rusiji, koju je predložila opozicija, Orlić je rekao da su predlozi opozicije bez pravog sadržaja i da opozicija i vlast treba da budu jedinstveni kada je reč o Kosovu i Metohiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari