Da li razgovori u Briselu odlažu formiranje Vlade? 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Nakon što su razgovori predstavnika Beograda i Prištine, u Briselu juče završeni bez dogovora, postavlja se pitanje hoće li to i na koji način uticati na formiranje i izglasavanje nove vlade. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz redova bliskih naprednjacima, postoji mogućnost da nova izvršna vlast u Srbiji ne bude izglasana do kraja avgusta kako je planirano.

Kako nam je rečeno, verovatno se neće ići na to da se u Skupštini raspravlja o novoj vladi uz tenzičnu situaciju na severu Kosova o kojoj se već danima piše u medijima a koja bi mogla da se pogorša kako se bude približavao početak septembra.

Prema rečima naših sagovornika bliskih SNS, i ako neki dogovor bude postignut u Briselu trebaće vremena da se „upakuje“ i na „pravi način“ predstavi javnosti.

Smirivanje situacije i tenzija na severu Kosova, u Beogradu i Prištini, bio je i jedan o povoda za jučerašnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Evropski komesar za spoljne poslove Žozep Borelj je posle neuspelih razgovora najavio njihov nastavak, rekavši da ima još vremena do 1. septembra kada Priština planira da počne sprovođenje svojih odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

Nastavak dijaloga traže i Sjedinjene Američke Države.

Predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, Aleksandar Vučić najavio je da će ime mandatara saopštiti po povratku iz Brisela, te da bi Skupština Srbije o njoj mogla raspravljati do kraja avgusta.

Budući da se iz Brisela vraća neobavljena posla i da je za nedelju sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, pretpostavlja se da se Vučić neće baviti sastavom vlade još neko vreme.

Rok za formiranje vlade ističe 2. novembra, pa do tada ima vremena, a pred svojim biračima i javnošću „ima i opravdan“ razlog za novo probijanje najavljenih rokova za formiranje vlade.

Do tada, Vučić je i pre odlaska u Brisel bacio mamac javnosti i rekao da bi novi manatar mogli da budu Miloš Vučević i Ana Brnabić iz SNS, ali i neko treći na predlog koalicionih partnera naprednjaka.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, vlast želi da izbegne skupštinske prenose u ovom tenzičnom periodu zbog mogućih nezgodnih izglaganja opozicionih predstavnika koji će svakako koristiti sve adute i argumente za kritiku.

Ono što bi eventualno još moglo da prolongira izbor nove vlade, prema nezvaničnim procenama naših sagovornika bliskih SNS, je i najavljeno održavanje nedelje Evroprajda sa šetnjom 17. septembra u Beogradu, što će i već je sada poligon za sukobe vlasti i opozicije a samim tim i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari