Bez pomaka u Briselu: Čemu teži EU, a šta žele Vučić i Kurti? 1foto (BETAPHOTO/European Council)

Pregovori Beograda i Prištine, nastavljeni juče sastankom u Briselu na najvišem nivou  – predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU i SAD, nisu doveli do bilo kakvog pomaka u rešavanju gorućih pitanja iako Evropska unija teži da pronađe kompromis, jer sa druge strane Vučić i Kurti nastavljaju sa zatezanjem odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se juče u više rundi sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izvestiocem za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Osim trilateranog sastanka svih strana, Borelj i Lajčak razgovarali su odvojeno i sa Kurtijem i Sa Vučićem, a sastancima je prisustvovao i Gabriel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Ipak, tokom jučeranjeg dana nije došlo do pomaka u rešavanju spora, poslednjeg u nizu između dve strane, oko registarskih tablica i ličnih karti za stanovnike Kosova koji je prethodnih nedelja podignut na nivo ozbiljnih tenzija.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem da „na nesreću, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dve strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem“, kako je naglasio Borelj.

On je istakao da je „jasno stavio do znanja“ liderima dve strane da „pristupanje EU treba da ostane njihov krajnji cilj, i tome su se obojica posvetili, a za to moraju da nađu način da napreduju na tom putu, a prvi korak je da traže rešenje za trenutnu situaciju“.

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike ukazuje za Danas da ovo nije prvi put da se pregovori održavaju u više rundi ali da to svakako jeste pokazatelj da ovog puta nije bilo moguće doći do bilo kakvog rešenja.

– To je pokazatelj da su pregovori bili teški. Informacije koje dolaze iz Brisela – da trenutno nema dogovora, kao i prisustvo specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara su indicije da pregovori ne idu u pravcu u kome su svi želeli, navodi on.

Šta je to rešenje koje EU predlaže, javnosti za sada nije poznato, ali kako ukazuje Pavković izvesno je da EU ne želi dalje zatezanje odnosa niti da će pretiti bilo kakvim merama sankcija, već žele da se dođe do diplomatskog dogovora.

– Kada govorimo o posledicama nepronalaženja rešenja, jedna od mogućnosti jesu nove tenzije  ali mislim da su se upravo zbog toga lideri dve strane sastali sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom dan ranije i da su prosto dobili obaveštenje od strane NATO da neće dozvoliti podizanje tenzija koje bi mogle da rezultuju nekim konfliktom. Verujem da će oba lidera morati da se uzdrže od toga. Verujem da će EU težiti da se pregovori nastave i ukoliko sada ne bude dogovora – naglasio je on.

Pavković ukazuje i da na osnovu toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM za nedelju u Palati Srbija, možemo zaključiti da „ako postoji neka ponuda na stolu od strane EU, Vučić će to razmotriti na tom sastanku i tada doneti odluku“.

Predsednik Srbije je uoči sastanaka u Briselu iskazao svojevrstan „pesimizam“, ističući da se „nada kakvom-takvom rešenju“, iako uopšte ne veruje da je ono moguće, prvenstveno zbog ranijeg stava vlasti u Prištini, ukazuje Pavković.

 – Mislim da je taj njegov stav zasnovan na prethodnoj tvrdoglavosti Prištine da ne želi da razgovora dok se ne dobije priznanje iz Beograda i iz toga se verovatno bazira pesimizam Beograda da se dođe do rešenja. Kurti je pre sastanka pomenuo da je Priština spremna da ukine recpiročnu meru u vidu specijalne deklaracije za srpske lične karte ukoliko i Srbija to isto učini. Tu možemo da viidmo potencijal za neki vid dogovora, navodi on.

Sofija Popović, novinarka European Western Balkans, ističe za Danas da je interesantno da se, paralelno sa pregovorima ponovo podiže tenzija i panika.

– Loše vesti iz Brisela donose mediji bliski vlasti koji javljaju da predsednik Srbije zakazuje hitne sastanke sa srpskim predstavnicima sa Kosova. I saopštenje direktora Kancelarije KiM Petra Petković da se srpska strana neće oglašavati do sutra i da će predsednik Vučić ostati u Briselu ima za cilj da ukaže da razgovori nisu ni malo laki za srpsku stranu – smatra naša sagovornica.

Kako dodaje, sudeći po ovim prvim medijskim izveštajima o tome šta se dešava u Briselu, reklo bi se da se podizanje tenzija i panike nastavlja.

– Ozbiljno pitanje koje se onda postavlja jeste koji je efekat razgovora u Briselu. S obzirom da  agenda susreta ne uključuje bar odvojene konferencije za medije Kurtija i Vučića sa Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, propuštena je šansa da građani Srbije i Kosova dobiju koliko-toliko objektivnu sliku šta se danas u Briselu dešava – zaključuje Sofija Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari