Žozep Borelj: Dogovor između Beograda i Prištine nije postignut, ali tu se priča ne završava 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Dogovor Beograda i Prištine nije postignut, ali se priča tu ne završava, saopštio je dana šef evrodiplomatije Žozep Borelj posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu i poručio da ovo „nije trenutak za jačanje tenzija već za traženje rešenja i rešavanje pitanja koja su dugo na stolu“.

„Međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu, i obe strane će biti potpuno odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“, upozorio je Borelj posle trilateralnog azgovora u Briselu.

„Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali tu se priča ne završava. Oba lidera su se složila da se diskusija mora nastaviti u narednim danima, jer ima vremena do 1. septembra“, rekao je Borelj i naglasio da ne odustaje.

Obojici lidera sam jasno poručio da pridruživanje EU treba da ostane njihov cilj i obojica su izrazila posvećenost tom cilju, a prvi korak na tom putu je da se traži rešenje za aktuelnu situaciju, predočio je Borelj.

„Složili smo se da moramo da nastavimo da radimo zajedno, na politički mudar i odgovoran način, i da tražimo sveobuhvatno rešenje, prihvatljivo obema stranama, i to tako da se obezbedi sigurnost i stabilnost pre svega građanima regiona, ali i Evropi u celini“, rekao je Borelj i naglasio da je zajednička „odgovornost i dužnost da nastavimo da tražimo rešenje“.

Današnji sastanak Vučića i Kurtija bio je, prema Boreljovim rečima, zapravo razgovor o „odgovornosti oba lidera da traže rešenja u dobroj veri i da se postaraju da mir i stabilnost prevladaju“.

Sastanak je, kako je skrenuo pažnju, održan u „kritičnom trenutku“, kada se rat vratio u Evropu posle napada Rusije na Ukrajinu.

„Fokusirali smo se i na put ka postizanju sveobuhvatne normalizacije između Kosova i Srbije. Oba lidra su imala priliku da detaljno govoreo sveobuhvatnom sporazumu, jer su trenutne tenzije na terenu simptomi šireg problema nerešenog statusa njihovog odnosa“, rekao je Borelj.

Uveren je, kako je rekao, da su Vučić i Kurti „razumeli da nema alternative“ dijalogu kako bi problem bio rešen.

„Poznate su razlike u njihovom pogledu na konačan status veza Kosova i Srbije, ali su se složili da nastave diskusije, da one budu redovne u narednom periodu, kako bi proces normalizacije tekao brže unapred“, rekao je Borelj i naglasio da je to i njemu „visoko na dnevnom redu“.

Svedoci smo, predočio je Borelčj, i tenzija u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumenatima za ljude koji putuju između Kosova i Srbije.

„Ovo nije trenutak za jačanje tenzija već za traženje rešenja i rešavanje pitanja koja su dugo na stolu“, rekao je Borelj i naglasio da je dvojici lidera rekao da je današnji sastanak zapravo „sastanak za upravljanje krizom“ i za smirivanje situacije na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari