Šta znači nova armatura u Briselu, koju su izaslanici Šolca i Makron ponudili predsedniku Srbije? 1EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

“Termin ‘nova armatura razgovora u Briselu’ Aleksandar Vučić koristi da bi ‘zasenjivao prostotu’. Zvuči učeno, a ne znači ništa. Čista mistifikacija, da bi jedno važno državno pitanje i dalje bilo prepušteno kapacitetima jednog čoveka, koji svako pitanje gleda kroz prizmu dnevnopoličkih poena i procenata glasova”, kaže za Danas Bojan Pajtić, univerzitetski profesor, komentarišući izjavu i predsednika Srbije da su mu izaslanici Šolca i Markona predložili novu armaturu pregovora sa Prištinom.

Prema Pajtićevim rečima pregovori sa Prištinom su, po pravilu, obavijeni velom tajne. Vučić izlazi u javnost tek sa ponekim podatkom, plašeći građane kataklizmičnim scenarijima i to tek kad pregovori pođu po zlu.

“Tome smo svedočili pre neku nedelju, kada je Kurti ostvario ono što je želeo, a Vučić nije učinio ništa, pa je stavio bilbord koji, tobože, predstavlja neki pomak”, navodi Pajtić.
Sagovornici Danasa navode da osim što je Vučić upotrebio novi termin “armatura”, nije išao dalje i nije objasnio šta je to novo što mu predlažu izaslanici Šolca i Makrona.

Aris Movsesijan, bivši predsednik Nove stranke smatra da je Vučić napravio cirkus od države , pa nije ni čudo  što koristi izraze, kao Jare (Miodrag Petrović Čkalja Čkalja) lik iz serije Kamiondžije. POdseća da i Jare pominje arnaturu gh 19/15.

“Ceo svet se menja i deli na demokratski i nedemokratski, a Vučić bi očigledno sa nedemokratskom Srbijom, rado folirao da gravitira demokratskom svetu, namigujući nedemokratskom. Zato i pribegava cirkuskom žongliranju rečima, kao što je reč „armatura“, jer, ništa drugo osim balansiranja na svetskom „trapezu“ mu nije preostalo, posle skaradno vođene politike Srbije. Pitanje je samo da li će sići sa trapeza ili pasti”, konstatuje Movsesijan.

Za Dragana Nikolića , poslanika Zavetnika sve je opet obavijeno mistikom, pokriveno maglom, dvoznačno. I niko, kako kaže, ne zna šta znači armatura, osim predsednika, koji neće da nam kaže šta je suština takvog nepristojnog predloga.

“Opet svi ostajemo u nedoumici, strepimo i čekamo da samo jedan čoveka, pa makar bio i sam predsednik, odluči o sudbini svih nas. Dosta nam je enigmi o jednom od najvažnijih, sudbonosnih pitanja za Srbiju. Očekujem da sednici skupštine Srbije 13.09.2022.g.budu izneti svi detalji te armature, šta to podrazumeva, da zauzmemo stav, odbijemo ili prihvatimo kao predstavnici naroda”, navodi Nikolić, dok Tatjama Manojlović, poslanica DS kaže da Vučiću nije potrebna nova armatura za pregovore, jer su postojeća armatura Srbi na Kosovu i Metohiji, koji žive južno i severno od Ibra.

Da je Vučić , kako kaže, bio spreman da čuje njihov iskreni glas, da razume njihovu realnost – ne bi tim ljudima nakon svake etape njegovih „pregovora“ bivalo sve gore i gore.

“ Sigurna sam da i sam zna da oni skupovi koje su mu organizovali i u Mitrovici i u Lapljem Selu, poput Potemkinovih sela koja mu grade svuda gde dolazi, nisu realnost”, kaže Manojlovićeva, a Miloš

Pavlović, funkcioner Narodne stranke kaže da je Vučićevo spominjanje armature još jedna u nizu neozbiljnih i neodgovornih izjava čoveka koji vodi privatnu i tajnu diplomatiju. Pavlović upozorava da javnost ne zna šta su izaslanici Šolca i Makrona , ponudili Vučiću, ako su mu uopšte ponudili nešto ,alo i ni o čemu on tačno pregovara sa Prištinom, jer su sve instirucije isključene.

“Nema tu nikakve nove armature već samo stare ucene da Srbija prizna lažnu državu Kosovo. Sada je na predsedniku Srbije da li će do kraja biti deo tog zapadnog plana koji ga je doveo na vlast 2012. godine, ili će se u poslednji čas vratiti na stranu očuvanja KiM u sastavu Srbije i poštovanja Ustava i Rezolucije 12 44 SB UN. To je pitanje za sve na srpskoj političkoj sceni: kome služimo – Zapadu ili Srbiji”,zaključuje Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari