Albin Kurtifoto BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je današnje izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja zbog hapšenja na severu i marša Bezbednosne snage Kosova u Južnoj Mitrovici kao opasne i neprihvatljive dezinformacije.

Kurti je na tviteru tako odgovorio na izjavu Borelja koji je ranije danas objavio kako je „veoma uznemiren“ zbog „ilegalnih hapšenja kosovskih Srba“ i „marša KSB-a u Južnoj Mitrovici“ i dodao „neće tolerisati“ dalju eskalaciju situacije.

Kurti je u odgovoru rekao da širenje panike i lažnih tvrdnji samo „naduvava tenzije i pomaže onima koji traže eskalaciju“.

„Poziv svima: Molimo vas da potvrdite izvore i sačekajte zvanične informacije od kosovskih institucija pre nego što odlučite da se javno bavite emitovanjem vesti ili predviđanjem događaja“, napisao je Kurti na Tviteru.

 

On je rekao da je tokom dana uhapšen Srbin na severu uhvaćen „na osnovu obilja dokaza iu skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Kosova“.

Kurti je rekao da kao premijer nema uticaja na istrage i hapšenja.

On je takođe pojasnio da je Kfor bio obavešten o maršu BSK-a u Južnoj Mitrovici i da je to bila ranije planirana godišnja aktivnost.

„Dezinformacije su opasne i neprihvatljive“, zaključio je kosovsku premijer.

Žozep Borelj izjavio je danas da je situacija na severu Kosova veoma zabrinjavajuća i poručio da se to neće tolerisati.

On je kao primere naveo hapšenja kosovskih Srba, marš Kosovoskih bezbednosnih snaga (KSF) u južnom delu Kosovske Mitrovice i tešku retoriku iz Srbije.

„Veoma smo uznemireni zbog situacije na severu Kosova – hapšenja kosovskih Srba bez zakonske osnove i marš Kosovskih bezbednosnih snaga kroz Južnu Mitrovicu, praćeno teškom retorikom iz Srbije“, napisao je Borelj na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari