"Dogovor istomišljenika - to nije opcija koja će pobediti Vučića": Sagovornici Danasa o deklaraciji koju su potpisali DS, SRCE i Zajedno 1Printskrin N1

„Potpisivanje deklaracije o zajedničkom delovanju Demokratske stranke, stranke Srbija Centar, Rumunske partije i stranke Zajedno je nešto što uopšte ne zanima širu javnost. To je dogovor istomišljenika, zatvorenih u sopstvenom krugu, koji ne vide dalje od svog nosa i ne shvataju da Vučića nikada neće pobediti ako ne zahvate deo birača sa njegovog kazana“, ističe za Danas politikolog Cvjetin Milivojević.

Prema njegovim rečima te četiri stranke se, na žalost, ničim ne preporučuju Vučićevim biračima, a bez tih glasova nema pobede. Čak i da zadrže glasove svog biračkog tela mogu da računaju na prelazak cenzusa od tri odsto, dok je cenzus od pet odsto pod znakom pitanja. Problem je, kako kaže, što te stranke ne zanima ni kako se građani osećaju, ni šta oni žele.

„Na drugoj strani građane ne zanimaju neki novi savezi, već ih zanima imaju li opciju za koju će glasati na izborima. Ovakav način neozbiljnog ponašanja građane tera od toga da uopšte razmišljaju da glasaju za promene,“ ističe Milivojević i kaže da se sve stranke i levice i desnice i centra slažu oko zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“, ali i oko smene inspektora Milenkovića i Mitića i ne vidi problem zbog čega se one ne bi okupile oko tih zahteva.

I dr Bojan Vranić, profesor Fakulteta poltičkih nauka smatra da dogovor ovih stranaka oko zajedničkog delovanja ne predstavlja neku novinu na našoj političkoj sceni.

“ Taj novi blok sastavljen je većinom od stranaka i pokreta koji su nekada bili Demokratska stranka. Takvi pokušaji ujedinjenja su već postojali, ali nisu bili uspešni. Tako da novi savez ne treba gledati kao ukrupnjavanje, više kao koordinaciju. Savez u vidu dogovora o koordinaciji delanja je solidna strategija, jer ne pravi probleme oko toga “ko je glavni” već sprečava da političke akcije raznih aktera budu protivrečne“, smatra Vranić.

. Koliko će takav “konfederalni” savez imati izbornog uspeha, kako kaže Vranić, teško je proceniti u ovom trenutku, jer ostaje da se vidi kako će druge proeveopske stranke i pokreti reagovati.
„Tu se pre svega misli na SSP i Zeleno levi front, kojima istraživanja daju u svim scenarijima prelaz cenzusa. Ukoliko sa te strane izostane napadanje i akcije budu usaglašene, onda ovakav savez može na kraju rezultirati ulaskom u Parlament“, ocenjuje Vranić.

Međutim, za Dragomira Anđelkovića unapređivanje međusobne saradnje ove četiri partije deluje logično i svrsishodno. U redovima opozicionih subjekata koji pružaju logističku podršku opštenarodnim protestima, koji su nesumnjivo veliki problem za režim, postoji razmimoilaženje oko budućeg delovanja.

„Deo aktera iz tog kruga – kao što je primera radi Stranka slobode i pravde, smatra da je važna etapa na putu koji vodi ka slabljenju Vučića, preuzimanje kontrole nad Beogradom od strane opozicije. Radi toga se iskazuje spremnost da se izađe na gradske izbore ako oni budu razdvojeni od republičkih. Drugi deo u prethodnim mesecima aktivne opozicije (one koja uistinu deluje protiv režima), smatra, kako je to precizno iskazao Zdravko Ponoš, da problemi koji opterećuju Srbiju mogu da se reše samo državnim kapacitetima, što znači posle promene vlasti na republičkom nivou. Suštinskom poboljšanju stanja u kome se nalazimo, nije moguće doprineti u lokalnim, makar i važnim beogradskim, okvirima. Zato je važno staviti akcenat na jačanje protesnog pritiska na režim u cilju ispunjenja zahteva koje su građani definisali i, posle toga, održavanje fer parlamentarnih izbora“, smatra Anđelković.

Prema njegovim rečima takve stavove, koji deluju osnovano, čini se da dele sve političke grupe koje se sada čvršće povezuju radi zajedničkog delovanja u narednom periodu, sa izuzetkom segmenta Zajedno, koji predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je bliži konceptu SSP-a.

„No, bez obzira na razlike u pogledu načina političke borbe sa autoritarnim vlastodršcima na čelu sa Vučićem, pokrenuto uže povezivanje, pomenute političke organizacije koje u njemu učestvuju, iskazale su spremnost da rade i na širem ujedinjenju opozicije i iznalaženju što efikasnijeg zajedničkog pristupa svih koji su iskreno spremni da se suprotstave opskurnom režimu. To mi deluje konstruktivno, a ne destruktivno po opoziciono jedinstvo, kao i efikasno delovanje protiv loše vlasti. Važno je da se višeslojno radi na ukrupnjavanju opozicije, te da se zbog toga pokaže tolerancija i prema drugačijim stavovima, ma koje vrste oni bili. To je put da se u nekoliko koraka, uz interno ukrštanje argumenata i postizanje kompromisa, dođe do stvaranja velikog bloka koji može ozbiljno da ugrozi Vučića“, zaključuje Anđelković.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke za Danas objašnjava ko sve može da se prikljući ovog grupaciji stranaka. Napominje da za desničare tu nema mesta, a da je dobrodošla prava opozicija Vučiću koja je istovremeno i za Evropske integracije .

„Ovo je podizanje na viši nivo saradnje koju već imamo sa ovim strankama, ali istovremeno to ne znači i predizbornu koaliciju, koja će verovatno biti šira“, napominje Rakićeva.
Biljana Stojković, potpredsednica stranke „Zajedno “ objašnjava da nije o još jednom predizbornom savezu, budući da se očekuje priključivanje i drugih proevropskih snaga i razvijanje ovog formata.

Dodaje da potpisovanje deklaracije ima cilj da dodatno približi te stranke u borbi protiv autokratskog Vučićevog režima i da najdirektnije uključi i partnere iz organizacija manjina, koje do sada nisu imale otvorenu priliku da se uključe u ovu borbu.

„Veliki je prostor za kritiku našeg udruživanja s obzirom da se radi o strankama koje pokrivaju širi ideološki prostor, tj. nemaju identičnu viziju uređenja države i društva. To svakako imamo na umu i jasno nam je da će to biti „oružje“ za sve one koji ne žele promenu naprednjačkog režima. Građani, međutim, odlično razumeju da se Srbija i dalje nalazi u pretpolitičkom društvu u kom, nažalost, ne postoji velika mogućnost suprotstavljanja različitih politika u javnom prostoru. Mi tek treba da se izborimo za takvu državu gde ćemo javno i slobodno propagirati sopstvene ideje i rešenja“. ističe Stojkovićeva.

Dodaje da je uduživanje ovih stranaka put da se dođe do takve države – u kojoj će se sve odigravati po zakonu.

„Do države gde će različite grane vlasti biti razdvojene, kako Ustav nalaže, a svaki građanin biti jednak pred zakonom. U kojoj se slobodno može misliti i delovati, kao i živeti bez straha i dostojanstveno“, poručuje Stojkovićeva.

Predlog teksta Deklaracije o zajedničkom delovanju

– Polazi se od činjenice da su slobode, ljudska prava i demokratija u Srbiji obezvređeni autoritarnom vlašću Aleksandra Vučića, da korupcija i kriminal pod zaštitom ove vlasti ugrožavaju opstanak ljudi, prirodnih resursa i kulturnog nasleđa;
-Svesni odgovornosti da je neophodno ujedinjavanje demokratskih snaga koje će se suprotstaviti uništavanju demokratske i životne perspektive naših građana;

-Mi, pripadnici Demokratske stranke, stranke Srbija Centar i stranke Zajedno – okupljeni oko srodnih političkih opredeljenja i programskih ciljeva – donosimo odluku da zajednički delujemo i ostavljamo mogućnost da nam se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji sa nama dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga možemo suprotstaviti daljem propadanju Srbije i izboriti se za uređenu državu, društvo pravde i odgovornost u politici i društvu.

-Zajednički ćemo delovati u borbi za punopravno članstvo Srbije u EU i za ostvarenje evropskih vrednosti; za poštovanje ljudskih prava; za slobodu medija i poštene izbore; za podelu vlasti, vladavinu prava u zemlji u kojoj će sudstvo biti nezavisno, a Ustav i zakoni poštovani; za parlament koji će zaista biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti unutar njenih ustavnih i zakonskih okvira;

-Za budućnost Srbije u kojoj svi građani imaju jednake šanse i jednaki status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, seksualnu orijentaciju ili političko opredeljenje;

-Za uređen privredni ambijent u kome je socijalna pravda suštinska vrednost, a slobodan rad sindikata i stalni dijalog između poslodavaca i radnika, uz puno međusobno uvažavanje, garantovano pravo i praksa;

-Za uspešnu Srbiju koja razvija dobrosusedske odnose, saradnju i trajni mir u regionu.

-Svesni da samo ujedinjene demokratske snage jesu garant prosperiteta i modernizacije Srbije, mi, potpisnici ove deklaracije, otvaramo vrata svim društvenim i političkim akterima sa kojima delimo vrednosti slobode, ravnopravnosti i demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari