"Nemojte nas više pozivati i otpozivati": Šta je pokazala odluka proevropske opozicije da ne dozvoli desnici učešće u organizaciji protesta? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV) ARHIVA

Odluka organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ da ne dozvoli desno orijentisanim strankama da učestvuju u organizaciji protesta, još jednom je pokazala svu netrpeljivost među strankama opozicije. I dok organizatori protesta smatraju da su „dobitnici mačeva“, „podržavaoci Gašića i Vulina“ sami sebe isključili iz organizacije protesta, dotle im desnica poručuje – nemojte nas više pozivati i otpozivati, ali razmislite da li je moguće bez desnice srušiti ovu šretočinsku vlast.

Da podsetimo, na sastanku opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, odlučeno je da predstavnici desnice neće učestvovati u organizaciji protesta i da se za sada ne vidi potreba da se proširi broj partija koje organizuju proteste. Ruku na srce desnica tako nešto nije ni tražila, već je to bio predlog poslanika Narodne stranke Stefana Jovanovića, koji je rekao da na proteste treba pozvati i predstavnike Novog DSS, Dveri i Zavetnika.

Nebojša ⁨Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno pojasnio je za Danas da su protesti „Srbija protiv nasilja“ doneli nekoliko značajnih dostignuća – oslobođenje od straha, pojačavanje pritiska na vlast, zajedništvo, ali i činjenicu da su građani dobili potpuno jasnu sliku o spremnosti svakog političkog aktera da se bori za njihove interese.

„Svako je dobio priliku da se u ovoj borbi iskaže. Dobitnici mačeva, podržavaoci Gašića i Vulina sami su sebe isključili“, naglasio je Zelenović.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, kaže za Danas da desnica duguje zahvalnost Narodnoj stranci zbog njihove inicijative za proširenje organizatora protesta. Ta inicijatva je, kako kaže, samo pokazala svo licemerje pro-briselske opozicije koja bi da ima monopol na opoziciono delovanje i da se nametne stranom zapadnom faktoru kao još verniji sluga od Vučića.

„Zaista je smešno kada organizatori protesta koji su u svoj klub primili Đilasa i SSP, koji su u direktnom dogovoru sa Vučićem, nekome drugom mere opoziciona krvna zrnca. Podsetio bih sve njih da posle prošlogodišnjeg privatnog susreta Vučić-Đilas niko više SSP nije smatrao za opoziciju. Ne znam šta se u međuvremenu promenilo. Što se tiče protesta, poštujem energiju učesnika protesta koji ne odustaju, ali ne i organizatore koji su očito prisvojili proteste za svoju predizbornu kampanju i ništa ne rade da zahtevi sa protesta budu zaista ispunjeni“, ističe Obradović.

On podseća da su u formulisanju tih zahteva pre početka protesta učestvovale i Dveri.

„Ali na to pitanje neka oni odgovore građanima, nema potrebe da se bave drugima u opoziciji. Mi u toj njihovoj utakmici ne želimo da učestvujemo. Mi smo suverenisti i rodoljubi koji smatraju da o Srbiji treba da odlučuju građani Srbije a ne EU i NATO, poručuje Obradović.

Dragan Nikolić, poslanik Zavetnika podseća da je u Srbiji običaj da se zove na svadbu, proslavu rođendane, ispraćaj u vojsku, ali pošto se niko od pozivara ne ženi, ne slavi rođendan, a još manje ide u vojsku ne vidi, kako kaže, uopšte razlog za pozivanjem.

„Da smo hteli da lešinarimo i u političke svrhe zloupotrbljavamo opravdan bes, gnev i tugu građana zbog do sada neviđenih tragedija u Srbiji bili bismo na protestu. Nismo hteli, nećemo sada i nikada nećemo hteti da na tuđem jadu i nesreći gradimo svoju političku budućnost. Pogotovu ne sa onima kojima je nezavisnost Kosova realnost i koji smatraju da Rusiji moramo uvest sankcije. Zato neka svoju političku impotenciju leče na drugom mestu, a ne pozivanjem Srpske stranke Zavetnici na njihov lešinarski politički performans“, napominje Nikolić.

Reagujući na ocenu Zelenovića da desnica podržava Gašića i Vulina, Nikolić podseća da su Zavetnici još u februaru prvi put tražili ostavku Vlade, samimtim i ostavku Gašića, ali i predsednika Srbije, a potom i izbore na svim nivoma.

„Ovim zahtevima se ni sekunde nisu pridružili ovi pozivari, koji nas neće, jer je zloupotreba tuđe nesreće njihovo ekskluzivno pravo. Smena jednog ministra ne znači ništa. Zahtev za smenu Gašića je bio predstava za narod, jer je od samog početka podnosiocima bilo jasno da od toga posla nema ništa. Uostalom mi, Zavetnici, im nismo smetali da iskažu svoju ogromnu političku moć i u danu za glasanje za smenu Gašića ne dođe ni polovina potpisnika zahteva“, napominje poslanik Zavetnika.

Na kraju poručuje kolegama iz proevropske opozicije da ih više ne zovu i otpozivaju, jer se, kako kaže, na taj način ne leči politička impotencija.

Vojislav Mihailović, poslanik i lider POKS-a, pita se odakle sada rasprava da li stranke desnice treba primiti u organizaciju protesta, kada sama desnica to nije ni tražila, niti želi.

„Od samog početka, POKS je stava da političke stranke, a naročito lideri partija, ne treba da prljaju protest koji su poveli građani u svom opravdanom gnevu prema vlasti, koja je glavni uzrok nasilja u našem društvu. Zahteve protesta smo podržali i učestvovali u njima, ne kao organizatori, nego kao građani. Da li ćemo kao građani pružiti podršku protestu, naša je stvar, to sam i ja lično do sada radio i to mi niko ne može zabraniti“, napominje MIhailović.

On, kako kaže, poziva mlađe i neiskusnije kolege iz opozicije da razmisle da li je moguće bez desnice srušiti ovu štetočinsku vlast koja već više od decenije uništava našu državu i koja se dobro ukorenila.

„Ako su realni, shvatiće da je to nemoguće, a kada to shvate onda će prestati da upućuju otrovne strelice prema desnici, kao onu da nam je dobar Gašić. To je neistina i podmetačina. Mi smo tražili smenu cele vlade, uključujući i Gašića, a ne samo dva ministra. Na protestima sam viđao ljude koji nose srpske zastave, Ravnogorskog pokreta, ruske zastave, ali uz njih i zastave Ukrajine, LGBT i razne druge. Protesti su izraz opštenarodnog nezadovoljstva i niko nema pravo da ih svojata. Bojim se da će takvim ponašanjem pojedinaca iz opozicije dobiti kontraefekat, da će ljudi prestati da dolaze“, zaključuje lider POKS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari