Delegacija Stranke slobode i pravde položila venac na humku streljanih đaka u kragujevačkim Šumaricama 1Foto: GrO SSP Kragujevac

Komemorativnom i antiratnom manifestacijom Veliki školski čas obeležena je 81. godišnjica od streljanja nedužnih civila 21. oktobra 1941. godine. Na humku streljanih kragujevačkih đaka venac je položil i delegacija Stranke slobode i pravde.

Kraj humki streljanih, ispred Stranke slobode i pravde venac su položili Dalibor Jekić, narodni poslanik i predsednik GrO SSP Kragujevac, sa svojim
saradnicima.

U tišini, sa potomcima stradalih, mnogobrojnim Kragujevčanima, poklonili su se senima oktobarskih žrtava.

– Kragujevac ne zaboravlja zločin i nevine žrtve kojima su posvećene oktobarske komemorativne svečanosti. Hiljade ljudi naspram spomenika streljanim đacima i profesorima, slika je iz Šumarica koju ovaj grad kao svoj najtužniji dan u istoriji šalje kao poruku mira i opomene, poručuju iz Gradskog odbora SSP-a Kragujevac.

Povod za zločin u Kragujevcu bili su nemački gubici na putu Kragujevac – Gornji Milanovac. General Franc Beme, postavljen od strane Adolfa Hitlera za Glavnog komandanta u Srbiji, svojim vojnicima 10. oktobra izdaje naredbu poznatu kao „sto za jednog”.

Za jednog ubijenog nemačkog vojnika, streljano je 100 civila, za ranjenog, pedeset muškaraca. Najmlađi, Dragiša Nikolić, imao je samo 11 godina.

Od 7 do 14 sati tog 21. oktobra u rafalnoj paljbi streljano je 2264 Kragujevčana, među njima 300 đaka, „ptica slomljenih krila”, prekinutih u letu, podsećaju iz kragjevačkog odbora Stranke slobode i pravde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari