Demokratska stranka: Dok se gradska vlast provodi na Divčibarama u Novom Sadu računi povećani za više od 20 odsto 1Foto: A. L./Danas

Prema podacima o rastu zarada i cena na malo koje je prikupio Gradski odbor Demokratske stranke (GrO DS) u Novom Sadu, kupovna moć građana Novog Sada u poslednjih 12 meseci opala je za više od 20 posto. Po tome je Novi Sad najgori među gradovima u Srbiji i čitavom regionu.

Osim dramatičnog rasta cena goriva, hrane i drugih životnih troškova, na koje presudno utiču korupcionaška ekonomska politika i pogrešne odluke režima Aleksandra Vučića, ubrzanom opadanju životnog standarda u Novom Sadu značajno doprinosi i poskupljenje komunalnih usluga koje diktira gradska vlast koju predvode Srpska napredna stranka i njeni tajkuni, kaže se u saopštenju novosadskog odbora DS-a.

Gradski odbor DS ističe da su računi objedinjene naplate komunalnih usluga u Novom Sadu za mesec avgust veći za 21 odsto nego na početku godine.

„Rastu računa koje nam šalje JKP „Informatika“ najviše je doprinelo poskupljenje daljinskog grejanja za 30 posto i vode i odnošenja smeća za po 12 procenata. Mesečni računi objedinjene naplate za stan površine 60 kvadratnih metara sada su veći za 2.000 dinara nego pre nekoliko meseci, što znači da će novosadski penzioneri, primera radi, samo za komunalne usluge na godišnjem nivou morati dodatno da potroše dve trećine jedne prosečne penzije“, nastavljaju iz ove partije.

Oni upozoravu da će obećano povećanje penzija i plata u javnom sektoru biti nedovoljno da „pokrije“ rast troškova života u Novom Sadu.

Ističu i da drastično povećanje troškova komunalnog opremanja, nabavke osnovnih sredstava i ostalih rashoda koje plaćaju gradski budžet i gradska preduzeća, a zbog kojih je nedavno došlo i do hapšenja rukovodilaca u jednom gradskom preduzeću, ukazuju na bujanje korupcije koja direktno generiše nova i sve veća zahvatanja od građana čijim novcem se sve to i plaća.

„Novcem građana Novog Sada nesumnjivo su „plaćene“ i pozivnice na nedavnu zabavu „Informera“ na Divčibarama na kojoj su među najvažnijim i najveselijim gostima bili upravo direktor „Novosadske toplane“, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i doskorašnji gradonačelnik Novog Sada. Borbu protiv inflacije i korupcije, a samim tim i protiv svog daljeg siromašenja, građani Novog Sada mogu dobiti samo ukoliko smene sadašnju gradsku vlast koja je, u sprezi sa režimom Aleksandra Vučića i režimskim tajkunima, glavni krivac za neizdrživ rast cena i troškova života u gradu“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari