Demokratska stranka i Stranka Makedonaca Srbije potpisale Sporazum o zajedničkom delovanju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Demokratska stranka (DS) i Stranka Makedonaca Srbije potpisale su danas Sporazum o zajedničkom delovanju.

Predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je na konferenciji u prostorijama njegove stranke da se taj sporazum bazira na programskim i ideološkim sličnostima dve organizacije.

„Imamo i zajedničke ciljeve da Srbiju učinimo demokratskom zemljom, kao i zemljom tolerancije. Da Makedonci vide Srbiju kao svoju državu i da se ona odnosi prema njima kao prema svojim gradjanima“, kazao je on.

Takođe, Lutovac je istakao da je cilj dve stranke, čija se politika bazira na ideji socijaldemokratije, da Srbiju učine državom socijalane pravde.

Dodao je da kroz istoriju nije bilo etničke distance izmedju Srba i Makedonaca i da je to dobro polazna osnova za unapređenje odnosa dva naroda.

Predsednik Stranke Makedonaca Srbije Goran Ilijevski izjavio je da je bilo neminovno da se ostvari saradnja sa strankom sa kojom će raditi na vraćanju prava Makedonaca u Srbiji.

Ilijevski je kazao da su prava tog naroda uzurpirana izborima u Nacionalnom savetu Makedonaca u koje se, kako je rekao, mešala vladajuća Srpska napredna stranka.

Istakao je da je potrebno da se odnosi Srbije i Severne Makedonije poprave i osvrnuo se na neprimerene izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Ocenio je da takve izjave imaju za cilj da razgrade odnose dve zemlje, ali je naglasio da Severna Makedonija neće dozvoliti uvrede takvog tipa.

Vulin je u maju, komentarišući izjavu predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog da se protivi razmeni teritorija Srbije i Kosova, kazao da: „Pendarovski može slobodno da ćuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da ćuti, jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari