Demokratska stranka održala skup: Policija i ostale institucije ne štite građane 1Foto: B. Đ.

„Građani Jagodine uznemireni su nereagovanjem policije, a nakon što je naša portparolka napadnuta u subotu i izborne krađe koja se dogodila na jednom biračkom mestu, pozivamo institucije da počnu da obavljaju svoj posao savesno i u skladu sa procedurama“, poručeno je na skupu Demokratske stranke.

Članovi, simpatizeri i građani sibolično su se okupili u parku između Policijske uprave i Skupštine grada gde se nalazi i Gradska izborna komisija.

Kako su demokrate rekle, žele da ukažu na nepostupanje policije u dva slučaja. Prvi je napad na Maju Radojičić, potparolku Gradskog odbora DS-a.

„U subotu sam sedela u automobilu i čekala ćerku da izađe sa časa matematike. Bila sam propisno parkirana, kada je čovek koji me je napao insistirao da se sklonim kako bi on mogao tu da ostavi kola iako nigde nije pisalo da je reč o privatnom parkiralištu“, objasnila je Radojičić.

Iako je to, kako kaže učinila, čovek je nastavio sa uvredama, došlo je do verbalnog konflikta nakon čega je on izvadio dve velike metalne šipke i počeo da preti da će da je ubije. Uspela je da pobegne.

„Nikada se u životu nisam više uplašila, posebno jer je moje dete trebalo tu da se pojavi svakog časa. Pozvala sam policiju, nakon što ih nije bilo neko vreme, pozvala sam ih opet, a čovek koji se javio mi je spustio slušalicu“, izjavila je.

Pozvala je supruga koji je pokušao da je zaštiti, pa su i on i čovek koji ju je napao dobili prekršajne prijave.

Radojičić tvrdi da je došla do saznanja da je reč o osobi koja je od ranije poznata policiji i zato smatra da su nadležni bili dužni da ga odavno sankcionišu.

Demokratska stranka održala skup: Policija i ostale institucije ne štite građane 2
Skup ispred Policijske uprave, foto: B. Đ.

„Najpre, policija mora da zaštiti građane. Ne sme policajac da spusti slušalicu ženi koja je uplašena za svoj život i život svog deteta ne znajući kada će patrola da stigne. Od policije sam saznala da je čovek koji me je napao svojevremeno jurio komšiju sekirom, poznat je po svom agresivnom ponašanju i ima preko 50 krivičnih prijava“, objasnila je.

Većina ljudi nije htela da svedoči, ali je Radojičić najavila da neće da odustane od privatne tužbe. Ostaje, kako kaže, pitanje, da li je potrebno da neko bude ubijen da nasilnici bili sankcionisali na pravi način.

Smatra da prekršajna prijava nije dovoljno delotvorna za nekog ko je slične stvari radio i ranije i to mnogo puta.

Osim ovog, na skupu je bilo reči i o slučaju koji se odigrao tokom nedavno održanih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Predstavnici Demokratske stranke smatraju da je došlo do izborne krađe, a da institucije nisu reagovale na adekvatan način.

„Javili su nam se supružnici koji su tvrdili da je njihov sin potpisan u biračkom spisku kao da je glasao, a da on nije izašao na izbore i čak nije ni bio u Jagodini tog dana. Podneli smo prigovor Gradskog izbornoj komisiji i prijavili slučaj policiji“, rekao je Petar Jovanović, predsednik Gradskog odbora Demokratke stranke u Jagodini.

Ipak, smatra da policija nije dovoljno brzo odreagovala, pa je prigovor odbacila i Gradska izborna komisija.

„Dali smo im sve elemente, samo je trebalo da pozovu telefonom i provere, ni to nisu uradili. Predsednica Gradse izborne komisije je tvrdila da nije došlo do takvog slučaja, pa sam ja od tog dečka nabavio pisanu i potpisanu izjavu da nije glasao“, objašnjava Jovanović.

Kako kaže, došlo je do nepostupanja isntitucija u okviru izbornog procesa što je, veruje nedopustivo za pravnu državu koja ima propise i zakone.

„Institucije ne štite građane i zato smo mi ovde. Zadatak Demokratke stranke je da ukazuje na nepravilnosti u društvu. Nećemo da ćutimo na kršenje zakona. Institucije koje treba da brane zakon, zapravo je solidarišu sa kršiocima zakona“, izjavio je Jovanivić.

Osim članova ostalih opozicionih partija iz Jagodine, skupu su prisustvovali i reči podrške uputili Zoran Lutovac, predsednik i prof. dr Branimir Jovančićević, potpredsednik Demiratske stranke.

„Mi smo vodili kampanju „Čovek na prvom mestu koja znači ne jedan čovek nego znači svaki čovek. Neko će reći to je samo jedan glas, jedan je uhvaćen, a ko zna koliko ga je bilo. Čak i da je jedan glas, to ne sme da se dešava, to ne sme da bude normalno. Imamo i slučaj sa Majom Radojičić, ne smemo da kažemo to je samo jedan slučaj, već moramo da budemo solidarni i da stanemo iza svake žene“, poručio je Lutovac.

Nakon skupa, delegacija je želela da zakaže sastanak sa načelnikom jagodinske Policijske uprave, ali su dobili odgovor da je on mnogo zauzet i da će im se javiti kada bude bio u mogućnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari