Sebastijan Kurc - konzervativna zvezda koja je izgubila sjaj 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Šira javnost u Srbiji prvi put je čula za donedavnog austrijskog kancelara u jesen 2013, kada je sa “nežnih” 27 godina postao najmlađi šef diplomatije u svetu.

Kako su tada tvrdile pojedine bečke diplomate u neformalnim razgovorima sa novinarima, konzervativac Sebastijan Kurc, iako novajlija u evropskoj “visokoj politici” ima zavidno znanje o prilikama na Balkanu i šire, a ni ambicije ni energičnosti mu ne manjka.

Ispostavilo se da je izvor Demostata imao pravo što je na taj način govorio o pomenutom političaru, jer je on decembru 2017. postao kancelar, najmlađi na pomenutoj funkciji u istoriji svoje matične države.

Ipak, ovog decembra Kurc je objavio da se povlači s političke scene, čemu je prethodila njegova ostavka na mesto kancelara (početkom oktobra), nakon što se suočio sa teškim optužbama da je učestvovao u korupciji i lažaranju istraživanja javnog mnjenja.

Kao formalni razlog da kaže “zbogom” politici, naveo je “fokusiranje na svoju porodicu” (nedavno je dobio sina), i iskoristio je još jednom priliku da poruči sunarodnicima da je “čist” kada je reč o onome što mu se stavlja na teret.

“Optužbe protiv mene su lažne i biću u mogućnosti da to raščistim… Duboko sam siguran u to”, kazao je Kurc, koji se povukao ne samo sa čela Vlade, već i sa liderske pozicije u Narodnoj partiji Austrije (OVP) i sa mesta vođe parlamentarne grupe svoje stranke. Istovremeno, požalio se da je dok je imao čelnu funkciju u Vladi “uvek bio pod prismotrom, neprestano imao osećaj da ga love”.

Da se Sebastijan Kurc našao u neprilici postalo je jasno još 6. oktobra, kada je saopšteno da je Tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo  istragu protiv njega, još devet osoba i tri organizacije.

Kako je obrazloženo, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće OVP postoji sumnja na korupciju. Preciznije govoreći – Kurc se našao pod istragom zbog tvrdnji da je novac iz državne kase Ministarstva finansija upotrebljen “za koruptivne radnje” – da bi se u tabloidnim novinama osiguralo da pozitivno izveštavaju o OVP-u. Ministar finansija Gernot Blumet potvrdio da je u njegovom ministarstvu izvršen pretres, a prema pisanju medija i kancelarija tadašnjeg kancelara je pretresana.

Tužilaštvo tvrdi da su između 2016. i 2018. godine “resursi Ministarstva finansija upotebljavani za finansiranje delimično lažiranih istraživanja javnog mnjenja, koja su služila stranačkom političkom interesu”. Upravo u to vreme je Kurc preuzeo lidersku poziciju u Narodnoj stranci, koja je sa ultradesničarskom Slobodarskom partijom formirala Vladu.

Navedeno je, takođe, da je neimenovana medijska kompanija primila uplate u zamenu za objavljivanje naručenih istraživanja. Ta kompanija je u austrijskim medijima označena kao tabloid “Oesterreich”, ali je grupacija koja vodi pomenuti list u saopštenju demantovala da je učinjeno bilo kakvo krivično delo prilikom naručivanja ili objavljivanja njihovih istraživanja javnog mnjenja.

Kurc je na sav glas tvrdio da se radi o “konstruisanim optužbama”.

Ovom temom bavio se i na Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na samitu o Zapadnom Balkanu, izjavivši da su SMS poruke “fragmentirane, stavljene u pogrešan kontekst, pa se stvorila pravno-krivična konstrukcija”. I njegovi politički saborci iz Narodne partije Austrije reagovali su na sličan način, nazvavši tvrdnje o korupciji i “montiranim” istraživanjima javnog mnjenja “predstavom”.

Ipak, odluka Sebastijana Kurca da napusti politiku pokazuje da čak ni dojučerašnja “zvezda” nije imuna na teške optužbe, što ne čudi ako se imaju u vidu istraživanja javnog mnjenja koja su pokazala da je većina Austrijanaca izgubila poverenje u njega. Da li će mu se sreća ponovo osmehnuti ako dokaže da je “čist” pred zakonom, ostaje da se vidi. Ko zna, možda će se Kurc pre ili kasnije  vratiti na evropsku političku scenu, na kojoj je, kako nas uči istorija, maltene sve moguće…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.