Deo evroposlanika traži ostvaku komesara za proširenje Varheljija 1Printskrin Stream EP

Grupa evroposlanika iz grupa Zeleni, Socijalisti i demokrate, Levica i Obnovimo u otvorenom pismu predsednici Evropske komisije traži ostavku evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija.

U pismu se poziva da Varheji „podnese ostavku“ ili „bude razrešen“ zbog prekoračenja mandata nakon što je najavio obustavu pomoći Palestincima bez konsultacija sa vladama EU.

Navodi se da evrokomesar Varheji nije ima ovlašćenje da o tome jednostrano odlučuje, niti da to zvanično objavi na svojim nalozima na društvenim mrežama, a da odluka o tome nije doneta u odgovarajućem procesu.

Podseća se da to nije prvi put da Varheji „pređe granicu“ i ide protiv inter-institucionalnih pravila.

Takođe se navodi da su mnogi još u februaru tražili njegovu ostavku nakon što je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta za evroposlanike rekao da su „idioti“.

„Ne odobravano uvrede koje Varheji upućuje institucijama EU i njihovom demokratskom funkcionisanju. Zato tražimo od komesara da podnese ostavku ili da bude razrešen“, navodi se u pismu.

Otvoreno pismo Ursuli fon der Lajen biće predato kasnije danas, potvrđeno je za briselski portal u kancelariji francuskog evroposlanika Munira Saturija koji je jedan od potipisnika.

Nacrt pisma šefici Komisije potpisalo je 12 evroposlanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari