Deo javnosti u Srbiji smatra da ime mandatara nije bitno: Igor Avžner - Sve institucije ove države vodi predsednik stranke na vlasti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Deo javnosti u Srbiji verovatno nije ni znao da je danas dan u kojem predsednik države saopštava ime mandatara za sastav nove vlade, a ni da je to dosadašnja premijerka Ana Brnabić. Za dobar deo tih građana, ta informacija moguće da nije od presudne važnosti.

Tako, čini se, misli i deo političke javnosti, naročito takozvane proevropske opozicije koja se, od objavljivanja vesti da je mandatarka Ana Brnabić, u svojim zavničnim saopštenjima uglavnom fokusira na vest o otkazivanju Europrajda.

Da ime mandatara nije važno smatra i stručnjak za medije i marketing Igor Avžner.

On za Danas kaže da su oči i uši javnosti, koja se informiše preko državno kontrolisanih medija, mesecima sa iščekivanjem prate i kalkulišu kada će Srbija dobiti mandatara i ko će to biti.

– Suštinski, nikada me to nije manje zanimalo. Da li će titulu mezimca zadržati tehnička premijerka ili će štafetu predati nekome, iole mislećim ljudima je potpuno svejedno. Politiku, Skupštinu, vladu i sve institucije ove države vodi predsednik stranke na vlasti i aktuelni predsednik Srbije. Iako je dobar u stvaranju podela da bi lakše vladao, još je bolji u objedinjavanju funkcija. Naravno ne formalno. U krajnjem slučaju to je i logično. Od izbora za mesnu zajednicu, do republičkih izbora, sve liste nose njegovo ime. Bez njegovog imena, bar osamdeset procenata tih koji su izabrani „na foru“, ne bi ni politički, a ni finansijski postojalo, a još manje opstajalo. Ipak, tu su gde su. I on je. I mi smo tu gde smo, a nije „fora“. Nažalost – navodi Avžner.

On pretpostavlja da je drama prisutna samo u redovima onih kojih su „marljivo radili“ i za uzvrat očekuju mesto u budućoj vladi.

– Od vrtlara, do mandatara. Mesta naravno, neće i ne može biti za sve. Neki će morati da ostanu širom otvorenog kljuna, ali nažalost klonule glave. Dramski obrt je ono u čemu je Vučić veoma dobar, tako da je pred kraj uveo još jedan sporedni lik. Čisto da unese dinamiku. Iako je zaintrigirao neke segmente domaće ciljne publike, čini se da je manje shvaćen kod publike na međunarodnoj sceni. Možda ne prate medije pod našom državnom kontrolom? A možda baš uprkos tome – kaže on.

Prema njegovim rečima, kada i ta premijerska stolica bude upotpunjena, kim bilo, i formalno će biti zaokružene sve institucije ove države i neke odluke će morati da se donesu i sprovedu.

– Potpisi odgovornih će morati da ostanu na svakakvim dokumentima za istoriju, a predsednički će verovatno izostati. Zbog ustavnih ovlašćenja, naravno. Ali, predsednička se… ne poriče – zaključuje Avžner.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari