"Desna" opozicija zadovoljna preraspodelom u parlamentu, "leva" relativno ili ne vidi zasluge vlasti 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

U novom sazivu Narodne Skupštine Srbije, čija je konstitutivna sednica zakazana za danas, predsednik parlamenta mogao bi da bude naprednjak Vladimir Orlić, kojeg je SNS predložila kao kandidata, Skupština bi trebalo da ima sedam potpredsednika – od čega tri iz redova opozicije, dok bi opoziciji pripala i mesta predsednika pet skupštinskih odbora.

Sagovornici Danasa iz redova takozvane leve opozicije, Borko Stefanović i Radomir Lazović smatraju da će ovakvom preraspodelom u budućem sazivu Skupštine opozicija svakako biti vidljiviija, negirajući navode predsednika Srbije da bi opozicija trebalo da bude zadovoljna jer je, kako je naveo, dobila više nego ijedna opozicija u prethodnim vlastima do sada.

S druge strane, predstavnik “desne” opozicije, Boško Obradović, u izjavi za Danas izražava zadovoljstvo postupcima prestavnika vlasti u raspodeli funkcija namenjenih opoziciji.

– U devet prethodnih saziva Skupštine, čak od 1997.godine, uvek je opozicija imala bar dva potpredsednika Skupštine. Ova pozicija se dodeljivala najvećim poslaničkim klubovima u opoziciji, takva je bila skupštinska praksa. Ovaj put je broj potpredsednika proširen za Zorana Lutovca, što smo mi iz Stranke slobode i pravde i tražili. Za sve kandidate uvek glasaju svi poslanici, iz svih partija. Tako je uvek bilo – kaže za Danas Borko Stefanović, potpredsednik SSP i kandidat za potpredsednika parlamenta.

"Desna" opozicija zadovoljna preraspodelom u parlamentu, "leva" relativno ili ne vidi zasluge vlasti 2
Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Kako dodaje, potpredsednička mesta i pet skupštinskih odbora koje će voditi opozicija je dobra prilika za vidljivost opozicije i prilika da, napominje on, se bolje čuju oko njihovih predloga i borbe za interese građana Srbije.

– Takve odluke uvek zavise od većine i ona je ta koja stvara atmosferu i odnose u društvu, pa tako i u parlamentu. Mi ćemo kritikovati vlast i davati predloge zakona i drugih alata koji treba da reše brojne probleme u Srbiji i omoguće dobar život našem narodu – zaključuje Borko Stefanović.

Prema rečima Radomira Lazovića iz Ne davimo Beograd i budućeg poslanika u Skupštini Srbije, režimu odgovara da poštovanje zakona predstavi kao neki veliki uspeh.

– Nema šta opozicija da bude zadovoljna ili nezadovoljna, raspodela mesta u skupštinskim odborima nije nešto što opozicija dobija od vlasti nego je utvrđeno zakonom o Narodnoj skupštini i poslovnikom o radu. Sa druge strane, SNS svakako ima većinu u tim odborima tako da onda ne možemo govoriti o nekoj velikoj promeni. Mi ćemo naše prisustvo u radnim telima Skupštine i generalno u Skupštini iskoristiti da skrenemo pažnju na životna pitanja građana, od loših uslova života i ekonomskih nejednakosti, do toga da nam godišnje oko 15 hiljada građana premine usled posledica zagađenja vazduha – zaključuje Radomir Lazović za Danas.

Podsetimo, tokom subotnjih konsultacija predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista, koje su ušle u novi parlament dogovoreno je da će budući saziv imati sedam potpredsednika, uz informaciju da se očekuje i formiranje 16. poslaničkih klubova.

Kada je reč o potpredsednicima Skupštine, oni će doći iz redova Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Stranke vojvođanskih Mađara, Stranke pravde i pomirenja a tri potpredsednička mesta će pripasti opoziciji.

To će biti poslanici iz budućeg poslaničkog kluba „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“, koalicije NADA kao i na predlog grupe od 35 poslanika Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“. Kandidat „Ujedinjenih“ je Borko Stefanović, koalicije NADA Božidar Delić dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kandidat grupe 35 poslanika.

Što se tiče skupštinskih odbora, broj predsedničkih mesta za opoziciju je nešto veći – te se govori da će to biti pet mesta. Prema informacijama koje su mediji objavljivali tokom vikenda – radi se odborima za spoljne poslove, životnu sredinu, kulturu i informisanje, odboru za odbranu i unutrašnje poslove kao i odboru za dijasporu.

Stranka slobode i pravde trebalo bi da bude na čelu odbora za spoljne poslove u parlamentu, dok će odborom za životnu sredinu najverovatnije predsedavati Aleksandar Jovanović Ćuta ispred grupacije „Zajedno“.

Narodnoj stranci pripašće mesto odbora za kulturu i informisanje, a spekuliše se da će na čelu tog odbora biti Siniša Kovačević, kako je pisala Nova.rs

Koaliciji „Nada“, trebalo bi da pripadne mesto predsednika odbora za odbranu i unutrašnje poslove, dok će odbor za dijasporu i Srbe u regionu pripasti Zavetnicima.

– Vlast je nastupila korektno na konsultacijama o formiranju novog saziva Narodne skupštine i pokazala dobru volju da opozicija bude ispoštovana – kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri.

Kako dodaje, ostalo je nerešeno jedino da li će Dveri dobiti mesto predsednika ili zamenika predsednika skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu, dok su svi drugi iz opozicije uglavnom dobili ono što su i tražili.

"Desna" opozicija zadovoljna preraspodelom u parlamentu, "leva" relativno ili ne vidi zasluge vlasti 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– To, međutim, ne znači da će sve ostati tako i u skupštinskom plenumu. Za sada vlast očito ima cilj da se Skupština normalno formira, što i treba tako da bude, ali je pitanje kako će se postaviti prema opoziciji kada krenu skupštinske rasprave. Nadam se da će vlast konačno shvatiti da opozicija nije neprijatelj već da i mi iz opozicije želimo dobro narodu i državi, i da će novi saziv pokazati više parlamentarne kulture i dostojanstva nego u prošlosti. Što je do nas iz poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, učinićemo sve što je do nas da tako i bude – zaključuje naš sagovornik.

Orlić, napadač na medije, u odbrani Vučića i njegove porodice

Budući predsednik Narodne Skupštine, ukoliko predstavnici Parlamenta u novom sazivu izglasaju kandidata Srpske napredne stranke, biće narodni poslanik koji je bio najoštriji u napadima na nezavisne medije, a u tome su prednjačile uvrede i hajka na list „Danas“, zbog čega ga je i karikaturista Danasa Predrag Koraksić Corax „smestio“ u naručje Hitlera i Geblesa.

Vladimir Orlić, kao nekadašnji zamenik šefa poslaničkog kluba SNS, medijsku pažnju i minute za skupštinskom govornicom trošio je najčešće na uvrede na račun medija, kao i opozicionih političara, a pohvale i „odbranu“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.

„List Danasoid“, „sramota za srpsko novinarstvo“, „tajkunski mediji“, samo su neki od epiteta kojima je Orlić „počastio“ novinare i list Danas.

U tome je sledio tadašnjeg šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je prvi optužio medije za „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

Orlić i Martinović uveli su Gebelsa i Hitlera u javni diskurs i rasprave u Narodnoj Skupštini, a kada su zbog toga završili „u naručju“ istih tih Hitlera i Gebelsa, na jednom satiričnom crtežu Predraga Koraksića Coraxa, za fašizam su optužili iste te medije koje su postavili za mete svojih napada.

Poslanici SNS na ovaj način odgovorili su na istraživačke tekstove koji su pokazali da su Martinović i Orlić bili zaposleni kao predavači u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, po partijskoj liniji, kako je pisao BIRN, uprkos tome što je zbog nepravilnosti u radu, direktoru te škole bilo naloženo do strane inspekcije da sa njima raskine ugovore.

"Desna" opozicija zadovoljna preraspodelom u parlamentu, "leva" relativno ili ne vidi zasluge vlasti 4
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

SNS o novoj Vladi za sedam do deset dana

Nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, koja je održana u subotu i bila je zatvorena za javnost, član predsedništva SNS Nikola Selaković poručio je da je predsednik SNS Aleksandar Vučić „ovlašćen da vodi razgovore“ o budućoj koaliciji i formiranju Vlade i da će to biti vlada koja će „na najbolji mogući način“ voditi računa o nacionalnim i državnim interesima Srbije.

Na ovoj sednici nije bilo govora o povlačenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa mesta šefa vladajuće stranke, o čemu se polsednjih dana intenzivnije spekulisalo u medijima.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić kasnije je izjavio da bi novi saziv Vlade Srbije trebalo da dobije novu energiju kroz neke nove ljude, kao i da će se o tome odlučivati kasnije. On je objasnio da će sedam do deset dana od konstituisanja Skupštine Srbije biti zakazana nova sednica Predsedništva SNS, na kojoj će tema biti nova Vlada Srbije, kao i kadrovska rešenja i mandatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari