Orlić: Novi skupštinski saziv imaće sedam potpredsednika, opoziciji pet odbora 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije iz redova Srpske napredne stranke Vladimir Orlić potvrdio je novinarima da je danas na konsultacijama u parlamentu dogovoreno da će novi saziv imati sedam potpredsednika, kao i da će opoziciji pripasti mesta pet predsednika skupštinskih odbora.

Orlić je rekao kako je još ostalo da se u ponedeljak, 1. avgusta, za kada je zakazana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije, postigne dogovor o sastavu parlamentarnih delegacija.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je po završetku konsultacija sa odlazećim predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem da će SPS imati jedno potpredsedničko mesto, kao i da će predsedavati u dva odbora – za privredu i za prostorno planiranje, infrastrukturu i saobraćaj.

„Kolege iz SNS, kao i Orlić kao kandidat, a ubeđen sam i budući predsednik Skupštine, izašli su sa vrlo konstruktivnim predlogom, koji je, čini mi se, pomalo i iznenadio opoziciju koja i nije očekivala da će dobiti toliki broj odbora“, prokomentarisao je Milićević ishod dogovora da predstavnici opozicije predsedavaju u pet odbora novog saziva Skupštine.

Milićević, međutim, nije želeo da govori o personalnim rešenjima iz SPS uz poruku „da su se bavili suštinskim pitanjima“, odnosno „pripremama da konstitutivna sednica bude pripremljena i održana na dostojanstven način, kako bismo nastavili da jačamo ovu instituciju, kako bi bila simbol demokratičnosti, transparentnosti i javnosti u radu“.

Predstavnik Srpska stranke „Zavetnici“ Nikola Dragićević izjavio je po završetku dogovora da su konsultacije protekle u najboljem redu, uz uvažavanje svih učesnika i bez tenzija, i da se nada da će se takva slika preneti i u parlament.

„Parlament je mesto u kome na civilizovan način treba da razmenjujemo ideje“, rekao je Dragićević.

„Zavetnicima“ će, prema njegovim rečima, pripasti mesto predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i mesto zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju.

„To je bila naša želja, i to je u skladu sa politikom kakvu vodimo poslednjih 10 godina“, rekao je Dragićević.

Predstavnici ostalih opozicionih lista u parlamentu nisu davali izjave po okončanju konsultacija, koje su počele u četvrtak.

Medijima je nezvanično potvrđeno da će tri od sedam potpredsedničkih mesta u Parlamentu pripasti opoziciji, a kandidati su Borko Stefanović iz buduće poslaničke grupe „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“, Zoran Lutovac na predlog 35 poslanika iz Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“ kao i Božidar Delić iz koalicije NADA.

Nezvanično je, takođe, rečeno da će u novom parlamentu raditi 15 poslaničkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari