Dveri i Zavetnici protestuju ispred RIK-a večeras 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Među strankama koje su vodile kampanja protiv izmene Ustava – deo desnice, odnosno Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, na rezultate referenduma reaguju najavom protesta ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu zbog referendumske krađe, a levi deo opozicionog spektra, koji uključuje i pokret Ne davimo Beograd, proglasio je pobedu odgovora „ne“ u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

Na rezultate referendumskog glasanja za izmenu Ustava u delu o pravosuđu, na kome je prema preliminarnim podacima pobedila opcija „da“  – za izmenu Ustava, svi predstavnici opozicije koja je vodila kampanje protiv predloženih ustavnih amandmana negodovali su ukazujući da je došlo do krađe glasova i većina njih ukazala je da je opcija „ne“ pobedila u svim većim gradovima u Srbiji.

Dveri i Zavetnici su za 18 sati večeras najavili protest zbog izborne krađe ispred sedišta RIK-a.

Kako su u toku dana saopštili Zavetnici, oni će se naći na ovom protestu a pravni tim ove stranke podneće prigovore sa dokaznim materijalom o svim uočenim nepravilnostima i zatražiće uvid u sporne zapisnike i birački materijal.

„Vlast je ceo državni aparat stavila u službu svoje kampanje, od raspisivanja referenduma do proglašenja rezultata, koji su umesto iz sedišta RIK-a saopšteni iz prostorija Srpske napredne stranke“, poručila je Milica Đurđević, predsednica te stranke.

Boško Obradović, lider srpskog pokreta Dveri, održao je konferenciju za medije ranije danas ispred RIK-a pozivajući na protest zbog „pokušaja izborne krađe i prekrajanja volje građana izražene na referendumu“.

– Zbir rezultata koje je sinoć predstavio Aleksandar Vučić iznosio je 101 odsto. On je toliko žurio da nije uspeo da dobro sabere tri cifre i da ih lažira na način koji bi bio dovoljno uverljiv običnom građaninu Srbije. Od tog trenutka kreće izborna krađa u RIK-u da bi se upodobili rezultatima koje je saopštio Aleksandar Vučić. Mi se nećemo predati i pozivam sve građane Beograda i Srbije da ovde, ispred sedišta RIK-a, i prekoputa Predsedništva Srbije nastavimo borbu za odbranu Ustava – naveo je Obradović.

Protest su podržali i članovi pokreta Ne davimo Beograd, koji su se takođe danas ispred RIK-a obratili javnosti ukazujući na nepravilnosti u procedurama za sprovođenje glasanja.

– Mi ćemo podržati sve proteste koji imaju za cilj da se prokaže referendumska krađa. Referendum nije dobro organizovan zato što ga je raspisala partijska skupština, birački odbori su bili nepripremljeni a noć pred referendum odlučeno je da se glasanje sa severa Kosova prebacuje u Srbiju – naveli su iz Ne davimo Beograd.

Oni ističu da je to samo deo problema ali i da je, pored svih loših uslova, veliki broj građana ipak glasao protiv predloženih izmena.

– Iako je vlast skandalozno loše organizovanim referendumom progurala ove ustavne provere i pokušava da nas ubedi da je sve prošlo u redu,  u ovom rezultatu vidimo veliku mogućnost za promene. Ključna vest je to da su veliki gradovi kao što su Niš, Novi Sad, a posebno Beograd rekli „ne“ Vučićevim manipulacijama – naveli su iz ovog pokreta.

Osim Ne davimo Beograd, jedan od tri zvanična organizatora referendumske kampanje bio je i pokret Dosta je bilo – Suverenisti, koji su takođe ukazivali na „falsifikovanje glasanja“ i naveli da će njihv odgovor na to biti upućen pravnim putem.

Кandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović izjavio je da referendum o promeni Ustava „nije prošao na način na koji vlast očekivala“, pošto je opcija „ne“ dobila većinu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari