Devenport sa političarima sa Severa i predstavnicima NVO: Potrebna komunikacija sa onima na koje odluke utiču 1foto FoNet Nenad Đorđević

Šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport (Michael Davenport), sastao se sa političarima sa Severa Kosova, kao i predstavnicima civilnog društva. Fokus razgovora bio je na položaju srpske zajednice na Kosovu.

Devenport je danas na Severu održao seriju sastanaka. Razgovarao je sa čelnicima Srpske liste, predstavnicima Srpske demokratije i Srpskog narodnog pokreta, kao i direktorima nevladinim organizacijama Aktiv i Nova društvena inicijativa.

„Dobra razmena sa predstavnicima zajednice kosovskih Srba. Čuli smo njihovu zabrinutost i ponovili potrebu za blagovremenim i sveobuhvatnim konsultacijama i komunikacijom sa onima na koje odluke utiču. Naglašena je potreba da legitimni interesi zajednice budu zastupljeni u institucijama Kosova na svim nivoima“, poručio je šef OEBS-a u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“.

Srpska lista: Smišljen plan progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta

O ovom sastanku oglasila se i Srpska lista, navodeći da su njihovi članovi, predvođeni predsednikom stranke, Zlatanom Elekom, razgovarali sa Devenportom o teškom život Srba na KiM, posebno, kako se navodi, od dolaska kosovskog premijera Aljbina Kurtija na vlast.

„Naglašeno je da su Srbima uskraćena osnovna ljudska prava, i da su izloženi kontinuiranom institucionalnom nasilju preko neosnovanih hapšenja, otimanja imovine, napada na Srpsku Pravoslavnu Crkvu i gaženja svih potpisanih sporazuma“, poručili su iz ove stranke, prenosi KoSSev.

Osvrnuli su se i na uredbu CBK kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa na Kosovu.

„Poslednja odluka o ukidanju dinaru i platnog prometa, kao i upadu u srpske institucije i maltretiranje zaposlenih lekara i opštinskih radnika je deo smišljenog plana progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta“, kažu iz Srpske liste.

Ova stranka je zatražila od međunarodnih predstavnika da „podignu svoj glas i stanu u zaštitu srpskog naroda, te spreče egzodus Srba sa Kosova i Metohije“.

Srpska demokratija „Sprečite nastavak represije“

Šef OEBS-a se potom sastao sa predstavnicima stranke Srpska demokratija, predvođene Aleksandrom Arsenijevićem i predstavnikom Srpskog narodnog pokreta, Milijom Biševcem.

O ovom susretu se oglasila Srpska demokratija, navodeći da su njihovi članovi zatražili od Devenporta da misija koju predstavlja pod hitno preduzme mere i spreči „nastavak represije kosovske vlade“.

„Gospodinu Devenportu smo skrenuli pažnju na nepodnošljiv i potčinjen položaj srpskog naroda na Kosovu, kao i na institucionalno i policijsko nasilje nad Srbima. Pored toga, tražili smo od gospodina Davenporta da Misija OEBS-a na Kosovu pod hitno preduzme mere i spreči nastavak represije kosovske vlade nad Srbima i ostalim nealbancima na Kosovu, kako bi se izbegle nesagledive posledice“, navode iz Srpske demokratije.

Devenport se ujedno sastao i sa izvršnim direktorom NVO „Aktiv“ Miodragom Milićevićem i direktoricom NVO Nove društvene inicijative, Jovanom Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari