Dinamični odnosi Amerike i Srbije: Vučić stalno mora da se pojašnjava 1Foto: Instagram, Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se čak dva puta u proteklih desetak dana sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom što ukazuje na vrlo dinamične odnose dvojice zvaničnika što zbog rat na tlu Evrope, poteza Srbije koje Amerika ne odobrava ali verovatno i načina rada američkog diplomate, za kojeg su poznavaoci prilika govorili da je u Srbiji došao da na neki način „drži situaciju pod kontrolom“.

Prvi susret dogodio se pred održavanje šetnje Evroprajda 17. septembra i drugi danas, nekoliko dana posle vesti da je Srbija na marginama zasedanja Generalne skupštine UN potpisala dvogodišnji plan konsulatacija sa Rusijom što je Zapad jasno osudio.

Hil se odmah zainteresovao za sadržinu dokumenta, jer je potpisivanje ugovora sa zemljom kakva je Rusije neobično za zemlje zapada, pa su mediji bliski vlastima odmah našli način da do dokumenta dođu i objave ga.

Iako je rekao da u planu nema ničega posebnog, očigledno je da je od Vučića želeo dodatna pojašnjenja.

Dodatno je verovatno situaciju i planove Srbije, pojašnjavao i ambasador Srbije u Americi, Marko Đurić, koji se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i objavio to na svom Tviteru.

 

„Srdačan susret i iskren razgovor sa ZPDS Eskobarom u novom domu Srbije u 16. ulici. Zvanično otvaranje već sledećeg meseca. Nastavljamo sa dogovaranjem i sprovođenjem konkretnih koraka ka unapređenju srpsko-američke saradnje u svim oblastima“, napisao je Đurić na Tviteru.

Na ozbiljnost ambasadora Hila ukazuje i vidno drugačije ponašanje Vučića prema njemu i njegovim izjavama, od na primer nekadašnjeg ambasadora Amrike Kajla Skata, prema kojem Vučić nije imao toliko takta i respekta i kojem je znao da odbrusi što su tabloidi u talasima prenosili, iako se i Skat držao politike SAD po pitanju Kosova kao i Hil.

Ono kako je nekada Vučić odgovarao Skatu, sada su preuzeli ministar Aleksandar Vulin i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji se ne libe da mu kažu da je arogantan ili da je okupacioni namesnik.

Ocenjujući odnose Amerike i Srbije odnosno, amabasadora Hila i Vučića, u proteklih desetak dana, profesor i bivši diplomata Ivo Visković za Danas kaže da su oni odraz trenutka u kojem se svet nalazi i da bi ih diplomate okarakterisale kao vrlo dinamične.

– Da se našalim, međunarodna situacija se intenzivira. To je fraza iz filma „Krunski svedok“ o mađarskom staljinizmu pedesetih godina koja je u suštini besmislena ali ima značaj jer se događa nešto što tera državnike i diplomate na aktivnost bez obzitar da li oni to žele. Nije to posledica karaktera Hila nego situacija nalaže da se moraju razmeniti mišljenja – kaže Visković.

Diplomata Milovan Božinović za Danas kaže da svako ima razloge da bude dinamičan.

– Srbija je zabrljala i sad mora da objašnjava, što nikom nije prijatno. S druge strane, tako grub gaf ne može biti slučajan – navodi on.
Upitan da li je Vučić uspeo da se objasni, odgovara da Srbija ne može bez dobrih odnosa sa Amerikom koja nije jenostavan partner, a uz to Srbija ima hipoteku neovoljno dobrih odnosa sa Amerikom.

– To je država snage, veličine i uticaja koja se mora respektovati. Vučić je politkom „i tamo i ovamo“ došao u situaciju da umesto da bude raznovrsni igrač stvara predstavu o konfuznoj politici. To je politika koja sve više traži da bude objašnjavana umesto da se sama po sebi razume iz piteza koji se povlače – ukazuje Božinović.

Prema njegovim rečima, dijalog sa Amerikom će se tek nastaviti što nije lako jer SAD mnogo toga traže i zahtevaju.

– Biti dobar sa Amerikom ne znači biti njen rob, to je netačna predrasuda. Primer su Slovenija i Hrvatska koje imaju pristojane i dobre odnose sa Amerikom i Rusijom, izuzimajući ovaj trenutak. Saradnja, pak sa SAD traži zrelost u spoljnopolitičkom postupanju što Srbija nije pokazala. A ovo što je urađeno samo je stvorilo novi skepticizam kod partnera koji nam to moraju biti – smatra on.

Ipak, stigla je i vest o tome da Evropski parlament neće tražiti stopiranje pristupnih pregovora, pa se postavlja pitanje da li je Vučić Zapadu (Briselu i Vašingtonu) pojasnio poziciju Srbije.

– Pregovori neće biti zaustavljeni ali će ovakvi usporeni biti još sporiji i teži. Jedno je razgovarati sa državom čije namere znate i jasne su vam a drugo ako imate posla sa državom koj aluta i njeni ministri daju suprotne izjave – navodi naš sagovornik.

A kako dodaje, to što smo im neophodni i što sad neće da nam zalupe vrata može da se zloupotrebaljava stavom „pošto znam da sam potrebam mogu da zatežem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari