Ujedinjeni regioni Srbije u okviru svog regionalnog programa zalažu se za regionalizaciju čitave Srbije i smatraju da bi mere regionalizacije i decentralizacije najbrže mogle da se sprovedu u Vojvodini koja je „već istorijski dugo autonomna oblast“.

Lider URS Mlađan Dinkić istakao je juče u Zrenjaninu da oni traže da se uvedu posebne oblasti u Vojvodini – Banat, Srem i Bačka i Novi Sad sa posebnim statusom.

„Ove oblasti su postojale u bivšoj kraljevini, a zaboravljene su posle 1945. godine. Ubeđeni smo da Banat ima više šanse za razvoj u okviru vojvođanske višeslojne autonomije. Šta zapravo predlažemo – mislimo da zakon kojim su preneta ovlašćenja sa Republike na Pokrajinu nije dobro definisan, trebalo bi sada i u okviru Pokrajine preneti ovlašćenja na pomenute vojvođanske oblasti. Tako bi svaka oblast imala svoju oblasnu skupštinu ili Savet, koju bi činili svi poslanici sa teritorije te oblasti koji su već izabrani za vojvođansku skupštinu“, objasnio je Dinkić.

On je dodao i da URS predlaže da se u okviru Pokrajinske skupštine formira veće vojvođanskih oblasti, gde bi bili predstavnici Banata, Srema, Bačke i Novog Sada koji bi imali mogućnost da spreče neke odluke pokrajinske vlasti ukoliko su protiv interesa njihovih oblasti.

Nova odbornička grupa

Lider URS Mlađan Dinkić sastao se juče prilikom posete Zrenjaninu i sa potpredsednikom SNS Goranom Kneževićem. Dinkić je izjavio da su teme razgovora privreda, ali i vlast u Zrenjaninu. Naime, URS dobro sarađuje sa vladajućom SNS u Zrenjaninu, a u lokalnom parlamentu ima jednog odbornika. Nakon pregovora sa troje nezavisnih odbornika, URS planira da formira novu odborničku grupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari