Političke stranke koje će činiti jedinstvenu partiju Ujedinjeni regioni Srbije, poput Zajedno za Šumadiju iz Kragujevca i Živim za Krajinu iz Zaječara, kao i već gotovo zaboravljena G17 plus, biće izbrisane iz registra stranaka, ali će zadržati svoju regionalnu infrastrukturu i „brend“ na nivou kancelarija u lokalnim sredinama gde su i do sada delovale.


Ovo su Danasu potvrdili predstavnici svih većih članica URS, koji će uskoro biti zaveden u registar Ministarstva pravde i državne uprave, a prvu izbornu skupštinu imaće u nedelju, 19. maja. Kako je zvanično potvrđeno, jedini kandidat za predsednika političke stranke Ujedinjeni regioni Srbije je Mlađan Dinkić, a prema nezvaničnim saznanjima Danasa, njegov zamenik bi trebalo da bude Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i prvi čovek Zajedno za Šumadiju.

Marko Selaković, portparol URS, potvrdio je za Danas da je prikupljeno više od neophodnih 10.000 potpisa za registraciju stranke.

„Više od 50 stranaka, pokreta i grupa građana dosad je ušlo u URS. Registrovane partije, kao što su G17 plus, Zajedno za Šumadiju, Živim za Krajinu, Istočna Srbija i ostale biće transformisane u jedinstvenu političku partiju. Dakle, nakon završetka procesa registracije, stranke koje su se objedinile pod kišobranom URS biće, naravno, obrisane iz registra partija. URS više neće biti pokret nego jedinstvena partija“, objašnjava Selaković.

Na pitanje Danasa da li to znači da će, na primer, Zajedno za Šumadiju prestati da postoji, on odgovara da će postojati kancelarija u Kragujevcu i da će lokalna lista na narednim izborima moći da se zove URS – Zajedno za Šumadiju. „Postupaćemo slično kao CDU i CSU u Bavarskoj, u meri u kojoj to naš zakon dozvoljava. Ali, suština je u tome da sve ide pod jedan kišobran u registru političkih stranaka kroz udruživanje“, navodi Selaković.

Saša Milenić, potpredsednik ZZŠ, za Danas objašnjava da se, prema nedavno usvojenom Statutu URS, na teritoriji delovanja neke od regionalnih partija osnivača obrazuju kancelarije sa imenom te partije. „To znači da će ZZŠ-URS biti naziv ogranka stranke u šumadijskoj oblasti i ime pod kojim će nastupati na lokalnim izborima u Šumadiji. Reč je, dakle, o ujedinjavanju, a ne utapanju i gašenju stranaka“, navodi Milenić, koji precizira da će regionalne stranke imati neku vrstu autonomije unutar URS, a da će čelnici tih partija biti u rukovodstvu URS.

Boško Ničić, predsednik Živim za Krajinu, nije siguran da li će njegova stranka i formalno biti ugašena i brisana iz registra. To je, kako kaže, pitanje za pravnike. „Živim za Krajinu će svakako zadržati svoj regionalni oblik organizovanja, dakle infrastrukturu stranke tamo gde imamo registrovane mesne, gradske, opštinske odbore. Na tim mestima pisaće URS – Živim za Krajinu“, navodi Ničić za Danas.

Šta kaže zakon

Prema proceduri utvrđenoj zakonom, političke stranke koje imaju nameru da se ujedine u partiji Ujedinjeni regioni Srbije, odnosno da postanu njen integralni deo, Ministarstvu pravde treba najpre da pošalju prijavu za brisanje iz registra, a zatim i prijavu za upis u novu stranku, u ovom slučaju URS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari