Diplomate se zainteresovale za Ponoša 1foto FoNet Marija Đoković

Diplomate u Beogradu zainteresovane su za predstojeće izbore i pažnju im je posebno privukao nekadašnji potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i pre objavljivanja zvanične vesti da ga Stranka slobode i pravde vidi kao najboljeg opozicionog kandidata za predsednika Srbije, rekli su Danasu diplomatski izvori.

Kako nam je rečeno, kod stranaca, odnosno predstavnika nekih zapadnih zemalja, je donet vrlo neformalan stav da bi Ponoš mogao da bude dobar kandidat, ali se takvih jasnih i otvorenih kavlifikacija ambasadori klone.

Oni, kažu naši izvori, žele sa Ponošem da razgovaraju i iz prve ruke steknu utisak.

Ponoš će u narednim danima i sledeće nedelje verovatno biti pozvan na susret sa više ambasadora zapadnih zemalja i zemalja Kvinte, navode naši diplomatski izvori.

Proveravajući ove navode, pitali smo američku ambasadu, kao najznačajniju zemlju Kvinte, da li će se ovih dana ambasador sresti sa Ponošem, da li je do susreta već možda i došlo ili će biti organizovan grupni sastanak ambasaora Kvinte sa Ponošem, i hoće li se ambasador možda sresti i sa liderima opozicionih stranka Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem.

Iz američke ambasade nam je rečeno da održavaju redovne sastanke sa svima.

„Politički pluralizam je važan deo svake demokratije. Da bismo razumeli dešavanja u Srbiji, održavamo redovne sastanke sa svim vodećim predstavnicima Vlade, političkih i poslovnih krugova kao i civilnog društva u Srbiji”, naveli su iz ambasade Amerike u Beogradu.

Podsetimo, u subotu je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na sednici Glavnog odbora naveo da je Zdravko Ponoš najbolji kandidat za predsednika države i pozvao ostale stranke opozicije da ga podrže.

Zasad je većina opozicionih stranaka suzdržana po tom pitanju, a Narodna stranka je iznenađena ovim Đilasovim postupkom i njen favorit je potpredsednik NS Miroslav Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari