Direktori škola na severu Kosova odbili da se u njima glasa o smenjivanju predsednika opština 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Direktori 33 škole na severu Kosova su odbili da se u školama glasa za smenjivanje albanskih predsednika četiri opštine sa srpskom većinom – rekao je danas šef Sekretarijata Centralne izborne komisije (CIK) Burim Ahmetaj.

Škole na severu rade po sistemu Srbije.

Glasanje za razrešenje predsednika opština Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka biće 21. aprila, na osnovu administrativnog uputstva Vlade Kosova.

Ahmetaj je na sastanku CIK-a u Prištini rekao da su 33 škole odbile da obezbede pristup svojim objektima za glasanje.

Na izborima u aprilu 2023. godine CIK je postavio kontejnere kao glasačka mesta, jer ni tada nije bilo dozvoljeno da to budu škole.

Naveo je da zakon obavezuje opštine i direktore škola da ih daju na korišćenje za potrebe glasanja – naglasio je on.

Ahmetaj je kazao da je samo 10 škola u sve četiri opštine na severu reklo da će u njima da se glasa.

Od 18 glasačkih mesta u Leposaviću, rekao je on, samo tri su dostupna, dok je to odbilo ostalih 15 direktora škola.

U opštini Zubin Potok, od 12 biračkih mesta, dva su dostupna, ali je ostalih 10 direktora škola odbilo, u opštini Zvečan, od šest utvrđenih glasačkih mesta, dva su dostupna, a četiri mesta su odbila i u opštini Severna Mitrovica su od sedam glasačkih mesta, tri dostupna, dok su četiri odbila – naveo je on.

Rekao je da Sekretarijat Centralne izborne komisije „intenzivno radi“ da nađe mesta koje će poslužiti kao biračka 21. aprila.

Četiri opštine imaju albanske predsednike koji su pobedili na izborima koje su Srbi bojkotovali u aprilu 2023. godine.

Uprkos ranijem podržavanju održavanja glasanja za smenjivanje predsedn ika opština na severu Kosova, Srpska lista je odlučila da se ne učestvuje na glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari