DJB: Srbiji potrebna velika decentralizacija izvršne vlasti

Ostavite komentar


  1. Poceli ste da obracate paznju na DJB…pa bolje ikad nego nikad, mada ste me razocarali sto to niste ranije uradili.

    1. Pisem iz Amerike. Moj prvi komentar na Danas portalu. Raskrstio sam sa Srbijom i politikom, ali prateci Radulovica, secam se jednog detalja u mojoj poslednjoj godini u Srbiji. Dva drugara iz srednje skole, isti razred, obojica su studirali 4 godisnje drustvene fakultete po 9 godina (jedan ga nije bio ni zavrsio) su bili zagrizli za DJB. Nisu se uklopili i isclanili su se. Dva zgubidana koja dobro znam, koji su hteli da se probiju do neke lokalne funkcije u periodu kada je DJB bio u naletu, imao najvecu podrsku i trebao im je svaki clan, su bili provaljeni. Nisu bili izbaceni ali su skrajnuti i to ne od Radulovica vec od drugih u DJB, sto potvrdjuje da je mantru o uspostavljenom sistemu sproveo u svom dvoristu. Ne verujem nikome u politici ali taj detalj je + za DJB od mene.

  2. Jedini razuman I objektivan političar posle ĐINĐIĆA u poslednjih 30 godina u Srbiji.
    Naravno, kao takav, kod Srbalja ni on nema nikakvu šanse I politici jer je 70 % Srbalja nepismeno i zatucano uličarskim nacionalizmom

  3. Konačno se Radulović vratio pravim temama koje dobro poznaje. Još da se okane spoljnopolitičkih priča pa da opet glasam za njega.

  4. Ne lozite se ljudi, DJB je tu samo zbog nasih para koje dobiju od drzave kao parlamentarna stranka. Lako se moze proveriti da su od drzave dobili 77.852.244,00 dinara plus poslanicke plate. To je prilican novac za nekoliko poslanika koliko ih ima. Jesu oni u pravu za puno toga sto kazu, ali to je samo da namame ljude da im daju glas da bi nastavili da profitiraju. Do skora su pricali o bojkotu, a kad su videli da bi ih to dovelo do ispadanja iz Skupstine, brze bolje su krenuli sa skupljanjem potpisa.

    1. Pa najbolje da rade za dzabe, a da ostali koji ne rade nista u parlamentu primaju plate, verovatno mozes da objasnis kako bi to moglo da funkcionise. Sve stranke koje su bile na vlasti prethodnih trideset godina izbegavaju da se suoce sa glavnom temom ove drzave i njenih gradjana a to je tranzicija. Neverovatne kolicine novca nekad u vlasnistvu svih gradjana ove drzave su se prelile u privatne dzepove lopova. To je cela sustina. Da bi skrenuli paznju stalno se izmislja neki fiktivni sukob da bi se prikrio onaj pravi, a to je onaj protiv gradjana drzave Srbije. DJB je od pocetka protiv toga kao i svi oni koji ovde posteno rade.

  5. Danas je bio gost kod Marica u jutarnjem programu ejdan covek nazalost nisam mu cula ime kasno sam se ukljucila, ali govorio je oldicno o stocarstvu u Srbiji , ima covek sjajne ideje koje treba cuti , treba ga ugostiti u nekoj emisji sa recimo gospodinom Prostranom, gospodinom Sevarlicem i gospodinom Nedimovicem, neka se dobro izrazgovaraju i donesu resenja za poljoprivredu i stocarstvo .

  6. Dobro zapažanje.
    Kao prvo Srbija je naj centralizovanija zemlja u Evropi.
    Samo jedan drastičan primer su brojna sela sa velikom populaciom u Vojvodini (3,000-8.000 stanovnika) zarobljena u tvz. gradovima poput Pančeca, N.Sada, Kikinde,Subotice….koja se preko „zajedničkog“ budžeta nemilosrdno ekonomski pljačkaju ostajući bez osnovne infra strukture decenijama i moljakajući opštine da im daju ono što je njihovo.
    Primer grada Pančeva je jedan od drastičnih u kome sela u budžetu grada dobijaju svega 3-4% a u skupštini su zastuplena sa 15-20% iako u strukturi stanovništva učestvuju sa 40%. Zbog izbornog sistema sela su svedena ma marginalnu političku zastuplenost i prepuštena dobroj volji grada(ili politička partija) da im udeli /ili ne nekog makar i „poslušnog“poslanika. Takođe pojedina sela na 30 km od Beograda još uvek nemaju asvaltirane sve ulice, nemaju dečijeg pedijatra i adekvatan broj doktora u Zdravstvenim stanicama i ako im po broju stanovnika to pripada, moljakaju za semafor na magistralnom putu dok ga sva puno manja mesta u drugim opštinama na istom imaju godinama, centralizu se komunalne usluge pod izgovorom efikasnosti a zapravo se želi povećati stepen plačke istih kako ta ista preduzeća koja postoje nebi bila efikasna i nastavila da prihode ulažu u svoja sela….Prihodi od poreza od poljoprivrednog zemljišta se gomilaju i prenose iz bubđetske godine u narednu a ne ulažu se u sela i njihovu infra strukturu ….
    Srbija ima na 7 miliona stanovnika 145 opština i 29 gradova dok u isto vreme Hrvatska ima na 4 miliona stanovnika 428 opština, i 129 gradova, Makedonija na 2 miliona , 123 opštine, Mađarska ima na 10 mioliona ila 126 velikih opština i 2683 male opštine a status grada imaju faktički sva mesta preko 3.00 stanovnika pa i manje (322 mesta)….Zaprepašćujuče zar ne?Ali koga to u Srbiji interesuje mi smo za onu tursku „ko je jači taj tlači“ i tako lagano propadamo selo po selo , naselje po naselje…
    Dakle Azija a ne Evropa.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.