Đilas: Apsolutno besmislen, štetan i preskup plan izgradnje metroa 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Lider Stranka slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je danas da je predlog izgradnje beogradskog metroa apsolutno besmislen, štetan i preskup, te ocenio da će, ako bude realizovan, budućnost Beograda u saobraćajnom smislu biti uništena.

Đilas je na konferenciji za novinare rekao i da linije metroa, kako je zamislila gradska vlast, treba da prođu kroz delove grada gde živi malo ljudi ili ih uopšte nema kao i obalom reke, te da takva rešenja nisu nigde u svetu primenjena.

„Ruše sva znanja o metrou, svi metroi u svetu idu kroz delove gradova u kojima živi najviše ljudi“, rekao je on.

Podsetio je da je, dok je bio gradobnačelnik, bila izrađena studija o izgradnji metroa i da je tada bilo planirano da košta 2,2 milijarde evra.

Đilas je rekao da je sada okvirna cifra šest milijardi evra.

On je naveo na niz, po stručnjacima, nelogičnih i štetnih odluka o budućim linijama metroa, uključujući i to da delimično prolazi kraj obale reke, a delimično kraj naselja.

„Pa u reci ne žive ljudi, pa ko će da uđe u metro sa reke, možda ribe“, naveo je on.

Đials je rekao da je jedino objašnjenje o odluci vlasti za predviđene linije metroa to što žele da zaživi šoping centar u Beogradu na vodi i da investitori bliski njima grade stanove u sada nenaseljenim delovima grada.

Upozorio je na previsoku, okvirnu cenu gradnje.

„Na šest milijardi evra očegledno mogu više da ukradu“, rekao je on.

Naveo je još niz, po stručnjacima, loših odluka za budući metro uključujući i to da ne prolazi kroz Prokop, da je zaobiđen centar grada sa najviše ljudi, da prolazi kroz Makiško polje i ugrožava vodosnabdevanje, da Novi Beograd neće imati metro.

„Jedina štetnija stvar od toga da nemamo metro je da se napravi ovako nešto“, rekao je Đilas.

Dodao je da je SSP predala primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu i dodao da su te primedbe uradili stručnjaci, bez ikavih poltičkih uticaja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Đilas: Apsolutno besmislen, štetan i preskup plan izgradnje metroa”

  1. Praviti metro kroz gusto naseljene delova grada? Pitam se da li Đilas pri sebi kada je rekao tako nešto? Taman lepo rastresti temelje svih objekata ispod kojih bi linija metroa prošla i …

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.