dragan đilasFoto: FoNet/ Ana Paunković

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da je odluka Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) da podrži proceduru za prijem Kosova u članstvo te organizacije posledica toga što se Srbije nije pridružila „nekim merama“ odnosno sankcijama EU prema Rusiji.

On je za televizju B92 podsetio da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, te da su države koje su u SE podržale prijem Kosova u tu organizaciju još pre više od 15 godina priznale nezavisnost Kosova.

„Iskoristili su trenutak što se Srbija nije pridružila nekim merama (sankcijama) prema Rusiji…Da smo imali drugačiju politiku prema onome što se dešava u Ukrajini, ne bi oni (Kosovo) ni došli na (dnevni red) SE“, rekao je Đilas.

Podsetio je da je SSP nedavno objavila program „Pravac Evropa“, te ocenio da Srbija nema drugu alternativu od priključenja EU.

Izneo je ekonomske pokazatelje o trgovinskoj razmeni Srbije sa EU i Rusijom, i konstatovao da ekonomski napredak Srbije nije moguć bez EU.

Kazao je i da su u 2021. investicije iz država EU u Srbiju iznosile 1,8 milijardi evra a iz Rusije iste godine (pre agresije na Ukrajinu), 11, 1 milion evra.

Rekao je i da zna da je većina ljudi u Srbiji protiv uvodjenja sankcija Rusiji, te da političari moraju da donose odluke racionalno, u interesu sopstvene države, a ne emotivno.

Kazao je da Rusija, kao i druge velike sile, odluke donosi isključivo u sopstvenom interesu, te podsetio da Moskva, tri puta, nije prihvatila molbu predsednika Srbije o izvozu 10.000 automobila iz Kragujevca.

„Moramo da donosimo odluke u skladu sa našim interesima“, rekao je lider SSP.

Upitan o predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, on je odgovorio da Beograd, u svakom slučaju treba da učestvuje u dijalogu iako prištinske vlasti nisu ispunile ni ranije dogovoreno.

Kazao je i da je za njega „Kosovo i Metohija deo Srbije“, te se založio da Beograd, na severu, podrži otvaranje „recimo pet fabrika“, kao i za formiranje Zajednice srpskih opština.

Upitan o vanrednim republičkim izborima, ponovio je da ih očekuje do kraja godine, te da je moguće i da budu na proleće naredne godine, spojeni sa redovnim lokalnim izborima.

Komitet ministara SE odlučio je juče da podrži proceduru za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari