Đilas: Sa sednice parlamenta o Kosovu u Metohiji važno da izađe jedinstvo političkih opcija 1foto FoNet Milica Vučković

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da je važno da sa sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji izađe jedinstvo svih političkih opcija.

Đilas je za televiziju B92 kazao da smatra da je velika većina građana Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a da bi za odluku o priznanju bilo neophodno da se promeni Ustav Srbije.

Prema njegovim rečima, sa te sednice parlamenta trebalo bi da sve političke opcije daju podršku onima koji učestvuju u dijalogu sa Prištinom.

„Idealno bi bilo da se uključe i institucije od važnosti za srpski narod, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Univerzitet, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da to bude jedan papir koji daje neku podršku onima koji razgovora u tom trenutku, a i da pokazuje stav ove zemlje“, rekao je Đilas.

On je naveo da je dobro da se lideri Evrope, kako su najavili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, uključe u dijalog Beograda i Prištine.

Đilas je ponovio stav SSP da interes Srbije treba da bude izbegavanje sukoba sa delom sveta u kome gradđani Srbije žive – Evropom.

Dodao je da se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji, ocenjujući da Rusiji sankcije Srbije „ništa ne znače.

Upitan o inicijativi Otvoreni Balkan, lider SSP je kazao da podržava svaku inicijativu koja spaja region i smanjuje tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.