Đorđević (Oslobođenje): Sprema se nacionalizacija NIS-a, ugroziće podršku Rusije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mimo ustavnih ovlašćenja, inicirao proces nacionalizacije kompanije Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma“.

– Predsednik pokreta Oslobodjenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mimo ustavnih ovlašćenja, inicirao proces nacionalizacije kompanije Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma“.

„Tim potezom, Srbija bi ugrozila podršku Ruske Federacije našim nacionalnim interesima, pre svega Rezoluciji (Saveta bezbednosti UN) 1244, ali i opstanku Republike Srpske“, naveo je Djordjević u saopštenju i dodao da bi Vučić to mogao javno da objavi nakon izbora.

Prema Đorđeviću, nacionalizacija NIS-a predstavlja „samo korak ka daljim ekonomskim sankcijama Rusiji“, a u celu transakciju je uključena britanska multinacionalna korporacija „Šel“.

„Uvođenje Britanaca u većinsko vlasništvo NIS-a nakon preuzimanja od Gazproma je cena podrške zapada za Vučićev opstanak na vlasti“, ocenio je Đorđević.

On je dodao da je „Šel“ nedavno stupio na tržište proizvodnje litijumskih baterija i ocenio da se „može očekivati novi napad na životnu sredinu Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari