Đorđević: Susret Vučića sa Šmitom još jedan ustupak odlazećoj Angeli Merkel 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u vili “MIr” sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u BIH i regionu. Predsednik Pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, međutim, smatra da je to još jedan Vučićev ustupak Angeli Merkel, koja je glavni promoter nezavisnog Kosova i ukidanja Republike Srpske.

Vučić je, kako je navedeno u saopštenju službe za saradnju sa medijima rekao da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Iskazao je i stav da bi narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, a izrazio je i uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Šmit je, kako se navodi u saopštenju istakao da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Da podsetimo nakon usvajanja Zakona o zabrani negiranja genocida predstavnici Republike Srpske doneli su odluku da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija. A srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da Republika Srpska ne prihvata ni imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Vučić i Šmit, prošle sedmice već su se sreli na Bledu, gde je održan Strateški forum. Tada je i najavljen novi susret sa visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Saveta bezbednosti.

Nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, Vučić je najavio da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regionu. Rekao je i da se nada da će Šmit imati više takta i da će želeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

On je istakao i da razume Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje smatra da je taj susret protivan interesu Srpske, ali i Rusije koja ne priznaje izbor Visokog predstavnika Šmita.

„Dok pompezno najavljuje Dan srpskog jedinstva, Vučić prima nemačkog političara kog Republika Srpska ne priznaje za Visokog predstavnika jer je izabran ilegalno, bez redovne procedure i odobrenja Saveta bezbednosti UN“, ocenjuje Đorđević.

Susret Vučić- Šmit on vidi i kao ustupak Angeli Merkel, koja je glavni promoter nezavisnog Kosova i ukidanja Republike Srpske, iako za deset dana ona odlazi u penziju.

„Naš pokret već dugo upozorava da će posle Kosova i Metohije na agendu doći Republika Srpska, i da je Vučić spreman da proda sve zarad opstanka na vlasti“, napominje Đorđević, upitavši gde je sada patriotska opozicija, koja je nedavno dolazila kod Vučića na kanabe u Vilu “Mir”.

On poziva i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se izjasni „da li će i on
ćutati zbog Vučićevog sastanka“, ili i on ne radi interesu naroda Republike Srpske.

Danas je pokušao da sazna šta o susretu predsednika Srbije sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom misle zvaničnici u Republici Srpskoj, pre svega Milorad

Dodik, ali odgovor nismo dobili. Odgovor na pitanje da li se taj susret kosi sa interesima Srpske, nismo dobili ni u Predsedništvu Srbije.

Šmit se u Beogradu sastao i sa patrijarhom srpskim Porfirijem. A iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH navodi se da je tokom posete Beogradu, Šmit iskoristio priliku da sa patrijarhom Porfirijem „razmeni viđenja i mišljenja o regionu“.

„Dogovoreno je da će nastaviti da održavaju kontakt“, stoji u saopštenju Kancelarije objavljenom na zvaničnom sajtu OHR-a.
Mandat Kristijana Šmita na mestu visokog predstavnika u BiH počeo je 1. avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari