Đorđević: Vučić pokušao da blokira Dodikovu posetu Moskvi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da blokira posetu Moskvi srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika.

Đorđević je naveo, pozivajući se na svoja saznanja iz nedavnog boravka u toj zemlji, da je Vučić pokušao da spreči sastanke Dodika u Moskvi i „nametne sebe kao jedinog igrača na Balkanu“.

„Rusija je prozrela Vučićeve namere i njegovu dvostruku igru, gde sa jedne strane glumi velikog rusofila, a onda sprovodi NATO agendu po naredbi Berlina i Vašingtona“, rekao je Đorđević, u pisanoj izjavi, povodom trodnevne posete Dodika Rusiji.

Prema njegovim navodima, Dodikova poseta pokazuje da Rusija „Vučiću više ne veruje po pitanju Bosne“.

„Iako je Vučić egzaltirano najavljivao da će sa Putinom pričati isključivo o gasu, iz Кremlja smo mogli da čujemo da se na sastancima uglavnom govorilo o BiH, kao i o Кosovu i Metohiji. U Rusiji nisu zadovoljni Vučićevim zastupanjem zapadnih interesa na Balkanu“, rekao je Đorđević.

On dodaje da su politički faktori u Rusiji svesni da će Vučić „pre ili kasnije da ih proda i da se prikloni Zapadu“.

„To je postalo izvesno tokom krize oko postavljanja novog visokog predstavnika za BiH. Dok Rusija bojkotuje izbor nemačkog kandidata Šmita, koji je sproveden ilegalno van Saveta bezbednosti, Vučić mu pruža punu podršku“, objašnjava predsednik pokreta Oslobođenje.

Đođević je naveo da je Vučić, nedavno u Sloveniji, potpisao rezoluciju Evropske narodne partije kojom se sve strane pozivaju da priznaju izbor Кristijana Šmita za visokog predstavnika i da sarađuju s njim, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Rusiji.

„Zbog svega toga u Moskvi postoji opravdana sumnja da Vučić vodi Srbiju ka NATO i da nas udaljava od Rusije, našeg najiskrenijeg prijatelja“, rekao je  Đorđević.