Đurđev: Vreme je da se Španija uključi u pregovore između Beograda i Prištine

Ostavite komentar


  1. A koje to pregovore treba Spanija da mentorise? Pregovore o dobrosusdskim odnosima vode samo dve strane koje su (ako su) za to zainteresovane…

    1. Pa, posto niste zainteresovani da vodite pregovore kao juzma pokrajina Srbije Kosmet onda slobodno uzivajte u izolaciji koju vam je nametnuo ceo svet, ukljucujuci tu i vase zapadne „partnere“ EU i USA. He he he.
      Posto ste drzava kako je moguce da vam pasos ne priznaje dobar deo sveta a ovi i koji ga priznaju vam ne dozvoljavaju ulaz na njihovu teritoriju?
      Sve mi se cini da ce i za 40 gofina biti ista prica, dracete se i arlaukati da ste nezavisna drzava a nece moci ni do Bugarske i Rymynije u kupovinu.
      He he he, Beshkime, Beshkime 🙂

  2. Zvanična Španija treba da zna (i zna) ko je bio predsednik Vučić 0d 1992 – 2009., šta je pričao, kako je destruktivno delovao i uticao na opšte stanje na prostoru bivše Jugoslavije. Ratnohuškačka, ultranacionalistička, šovinistička politika koja je između ostalog i dovela do ovakvog stanja na Kosovu i pojave oružanog otpora. Neće Španija prstom mrdnuti zbog bivših ratnih huškača, znaju oni dobro ko predstavlja Srbiju, samo se kurtoazno prave fini zbog publiciteta koji je dobio pokušaj otcepljenja Katalonije. Načelno su solidarni sa Srbijom a zapravo su potpuno nezainteresovani za problem rešenja spora Srbije i Kosova. Šta god bude bilo podržaće, Balkan njih ne zanima.

  3. Ljudi poput ovog gdina Đurđeva su dokaz koliko se u vrhu vlasti i kod njenih predstavnika, primila endemska vrsta neshvatanja međunarodne politike i konteksta. Za to je potrebno veliko obrazovanje zasnovano na argumentima istorijske nauke i razvijena sposobnost kritičkog rasuđivanja prema opštim mestima, demagogiji i „našoj“ viziji događaja i svetskih odnosa. Kod nas se sve tumači sa stanovišta patetike a odluke donose u skladu sa naivnim shvatanjem prijateljstva, sličnosti. Ovo mi liči na veštački pokušaj stvaranja neke nove braće koja će nas spasti. A naša najbliža „braća“ u okruženju odavno su postali neprijatelji.

  4. Znam da je “soliti pamet” redakciji uvek rizično (pa i nepristojno), ali čemu zaista opširan prilog o jednoj ideji iz domena morbidno-bizarnih političkih karikatura na srpskoj političkoj sceni. “El Sid” je sve objasnio a ja da dodam u ovim “izjavavama” bedno krijumčarenje režimskih mantri o Tadiću i Jeremiću, sto i jeste jedini cilj čitavog priloga. Vlada M Cvetkovica (a ne “Tadic i Jeremic”) jeste prebacila TEHNICKE RAZGOVORE o KiM u Brisel (EU) a STATUSNI pregovori su ostali u UN. Vucic je onda, posto mora za sve da se pita, preuzeo i te pregovore i, bezgranicno sujetan kakav je, podigao ih na statusni nivo verujuci da ce mu Za,pad, kao njihov novi miljenik, “nesto izraditi”. Od toga nista. Dakle: pretvaranje briselskih pregovora u statusne je Vucicev politicki promasaj koji on sakriva kroz izbegavanje skupstine, kroz medijski mrak i glasonose kao sto je evidentno Srpska liga. Vucic u svakom momentu moze da statusne pregovore vodi samo u UN ali da prethodno objasni svojim zapadnim partnerima (srpskoj javnosti to ikad ne bi ucinio) zasto se povlaci. Nakon toga nema naravno nikakvih poglavlja i .sl, cega je svestan i zato mu je, pred potpuno letargicnom domacom javnoscu, dopusteno da precutkuje istinu i – carobna formula – optuzuje politicke prethodnike.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. i 26. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.