Đurđević Stamenkovski nakon konsultacija sa Vučićem: Zavetnici neće biti deo naredne Vlade, ali spremni da učestvuju u "vladi nacionalnog spasa" 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Srpska stranka Zavetnici neće biti deo naredne Vlade, ali je spremna da učestvuje u „vladi nacionalnog spasa“ koja bi, kako je objasnila predsednica ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski, mogla biti formirana u slučaju ekonomske krize ili velikih pritisaka da Srbija prizna Kosovo.

– Zavetnici će nastaviti da budu državotvorna opozicija, poručila je Đurđević Stamenkovski.

Ona je nakon izlaska iz Predsedništva upitala Simu Spasića da li želi da je ispoštuje i prestane sa dobacivanjem dok daje izjavu, što je on i učinio, a njih dvoje su se i zagrlili. Ranije se Spasić rukovao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

– Smatramo da je problematizacija današnjih razgovora ono što je nedopustivo ukoliko želimo zdrav politički sistem. Ustavna obaveza je predsednika i parlamentarnih stranaka koje su osvojile parlamenmtarni status da poštuju demokratske procedure i učestvuju u razgovorima, navela je predsednica Zavetnika.

Dodala je da su ponovili smo svoje principe i da će se truditi da očuvaju državotvorne interese i da se bore za očuvanje porodičnih vrednosti i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i ustavni poredak i vojnu neutralnost, ali da se zajedničkim snagama Srbija odupre spoljno političkim pritiscima.

Đurđević Stamenkovski nakon konsultacija sa Vučićem: Zavetnici neće biti deo naredne Vlade, ali spremni da učestvuju u "vladi nacionalnog spasa" 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Smatramo da dosadašnja politika i kadrovska politika koje je dosadašnja vlast zastupala, kao i njihovi programski postulati nisu kompatiblilni sa našim stvovima, smatramo da kao opoziciona stranka argumentovanom kritikom i kvalitetnim rešenjima možemo da učestvujemo na rad Vlade. Predali smo memorandum sa svojim postulatima, objasnila je Đurđević Stamenković.

Zavetnici traže i da se Skupština izjasni o svim sporazumima potpisanim sa Prištinom, pogotovo o onom nedavnom o energeticv, za koji je rekla da je potpisan pod velom tajne, a to će ova parlamentarna grupa inicirati u narednom sazivu.

-Predsednik Republike je saslušao naše mišljenje, rekao kakve pritiske Srbije trpi, ali mislim da je primerenije da se predsednik izjasni o onome što je nama rekao i to ponovi u javnosti,rekla je Đurđević Stamenkovski.

Navela je i da će biti tu na usluzi svojoj državi i narodu kada god je to potrebno.

Nećemo kritikovati inicijative koje dolaze od drugih političkih stranaka zato što u njima vidimo oponenete, nego ćemo se truditi da budemo racionalni. Ukoliko u budućnosti okolnosti budu nalagale vladu nacionalnog jedinstva ili nacionalnog spasa bićemo spremni da u njoj učestvujemo, ukoliko bude uspostavljen širok nacionalni konsenzus i ukolio budu uključene sve državotvorne opcije, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Inicijativa za takvu vladu mora da potekne od izvršne vlasti.

-Ukoliko je tačno ono što nas predsdenik upotorava da nas čeka teška zima ne vidimo nijedan ratlog da se ne radi na uspostavljanju nacionalnog konsenzusa.

Osvrnuli su se u razgovoru i na, kako kaže, nekorektan odnos prorežimskim tabloida prema Zavetnicima, ali zajedno sa Vučićem su došli do zaključka da je povod za takve natpise to što je njena stranka jedina samostalno prešla izborni cenzus i koja tako predstavlja snagu koja svojim rastom ugrožava političke protivnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari