Đurđević Stamenkovski, Nikodijević i Jerković: Novi beogradski izbori biće referendumski, na njima će se odlučivati o "političkoj budućnosti Srbije" 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) Nikola Nikodijević i predsednik pokreta „Nema nazad, iza je Srbija“ Aleksandar Jerković ocenili su se večeras da će novi beogradski izbori biti „referendumski“ i da će se na njima odlučivati ne samo o Beogradu, već i o „političkoj budućnosti Srbije“.

Nikodijević se, gostujući na televiziji Pink, složio sa izjavom predsednika Srbije Aleksandrom Vučićem da postoji potreba za većim okupljanjem pred nove beogradske izbore.

„Uvek sam za nacionalno okupljanje, kada su ugroženi državni i nacionalni interesi. Kada imate problem i pritiske, naravno da te nacionalne snage treba da se okupe“, kazao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Beograd je „ključ političke stabilnosti u Srbiji“.

„Beograd je četvrtina biračkog tela, Beograd ima 40 odsto BDP-a (Srbije). Pa i Slobodana Miloševića su 90-ih godina rušili tako što su mu prvo uzeli Beograd… Zato je jako važno da beogradska vlast bude identična sa republičkom“, ocenio je on.

Na nove izbore, kako je dodao, ide se jer SNS i SPS nakon izbora održanih 17. decembra nisu dobili podršku izborne liste „Mi – glas iz naroda“.

„Bez obzira na to što smo imali većinu od 56 odbornika za formiranje gradske vlasti, verovatno bi ta većina tokom mandata bila i veća, jer dobijete i neke nezadovoljne odbornike“, naveo je Nikodijević.

Predsednik pokreta „Nema nazad, iza je Srbija“ Aleksandar Jerković, koji je bio nosilac liste „Mi – glas iz naroda“ za decembarske beogradske izbore, ocenio je da je ta lista propustila „savršenu priliku“ nakon decembarskih izbora.

„Da ne ulazim sada u ideološke stavove, ali ste imali jednu idealnu priliku u politici – da možete da formirate vlast ili sa jednom ili sa drugom grupacijom. Imali ste priliku da, biću slobodan da kažem, uslovljavate“, naveo je Jerković.

Kazao je da je u izbornoj noći rekao da će lista „Mi – glas iz naroda“ možda dobiti gradonačelnika Beograda, dodajući da je mislio na doktora Branimira Nestorovića.

„Nisam mislio na sebe. Zbog čega taj potencijal koji smo u tom trenutku imali nije iskorišćen, meni nikada neće biti jasno“, rekao je Jerković.

Upitan da li će biti deo Pokreta za narod i državu, čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da će predstojeći izbori biti „referendumski“ i na kojima će pitanje biti „da li ste za Srbiju ili protiv“.

„Ime ‘Nema nazad, iza je Srbija’ dovoljno govori o tome na kojoj strani, jednostavno svako ko je građanin ove zemlje, mora da bude i tu nema nikakve dileme“, rekao je Jerković.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da su predstojeći beogradski izbori vanredni „i po svom karakteru i po posledicama koje mogu ostaviti na ugled, status i sveukupno stanje u Srbiji“.

„Stiče se uticaj da je Beograd postao poligon za opstrukciju države Srbije. Jako je važno da Beograđani shvate kolika je odgovornost u ovom času na njima. Predstojeći izbori će doslovno odlučiti dalju političku sudbinu naše zemlje“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, na političkoj sceni Srbije postoje suverenističke, državotvorne snage koje „ne dozvoljavaju da se o Srbiji odlučuje van njenih granica“, i postoje „probriselske, koje žele da izmeste odluke o Srbiji van njenih granica“.

„U Beogradu će se upravo o tome odlučivati. Beograđani neće odlučivati o komunalnim i infrastrukturnim pitanjima koja se tiču grada, koja nisu beznačajna, ali odlučivaće o tome kojim putem će Srbija dalje ići“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari