Đurić: Hoćemo ZSO koja će imati suštinsku moć 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u četvrtak uveče da nije optimista kada je reč o roku koji je Evropska unija EU) dala Prištini da izradi statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je, gostujući u dnevniku Radio televizije Srbije (RTS), rekao da će Srbija podržati rad na stvaranju ZSO, ali ne na osnovu odluke prištinskog ustavnog suda, koji je ranije poništio 22 od 23 elementa za formiranje ZSO.

Sad bi hteli da formiraju ZSO koja bi bila prazna ljuštura, taj film nećete gledati, naglasio je Đurić i dodao: „Mi hoćemo ZSO koja će imati suštinsku moć“.

On je rekao da Priština nije iskrena da ispuni rok od četiri meseca koji je zadala EU i da je „reč o političkom manevru koji ima za cilj da njih rastereti, a nas da optereti“.

Za sastanak sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom, Đurić kaže da su to bili teški razgovori, sa dosta neslaganja oko Kosova i Metohije.

On je rekao da su to važni, ali ne laki razgovori za našu zemlju. Đurić je rekao da naše strane strahuje da bi Albanci mogli da menjaju stanje na terenu kako bi popravili svoju poziciju. To smo rekli tokom razgovora: ‘Ne smete tolerisati nasilje i davati zeleno svetlo za destabilizaciju'“, podsetio je Đurić.

Prema njegovom mišljenju, u Prištini se stranke takmiče koja će više pomoći „tvrđoj poziciji“. Đurić upozorava da „Aljbinu Kurtiju više nije dovoljno da dobije Ujedinjene nacije, nego i da se ponište srpske opštine“.

U Beogradu imate neke političare koji se zalažu za to da Kosovo dobije stolicu u UN, čestitam im na tome, mnogo su učinili za svoju zemlju, istakao je Đurić.

Govoreći o novom sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Đurić kaže da smo „mi svoj odnos prema dijalogu pokazali delima, a oni nedelima“.

Ja svakog od njih mogu da pogledam u oči, a ne znam mogu li oni mene, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari