Đurić: Prištinski univerzitet u Mitrovici od strateškog značaja za srpske institucije 1Foto: Medija centar

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem o situaciji u srpskom visokoobrazovnom sistemu na Kosovu i tom prilikom naveo da je očuvanje te ustanove u okviru obrazovnog sistema Srbije od strateškog značaja za opstanak mladih i srpskog naroda na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je kazao da je taj univerzitet „rasadnik kvalitetnih kadrova za srpske institucije na Kosovu, bez kojih oni ne bi mogli da funkcionišu na kvalitetan način“.

On je kazao da će Srbija u predstojećem periodu investicionim ciklusima u većinski srpskim sredinama na Kosovu stvoriti zdravije privredno okruženje, čime će biti stvoreno dinamičnije tržište rada i veće mogućnosti za zapošljavanje diplomaca tog univerziteta.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević kazao je da je ta ustanova spremna za upis nove generacije brucoša i da čekuje rekordan broj brucoša u akademskoj 2019/2020. godini.

Vitošević očekuje da će se, kao i u prethodnim generacijama, na fakultete tog univerziteta upisati i značajan broj studenata iz centralne Srbije, čime će biti potvrdjena „nedeljivost srpskog akademskog prostora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari