Đurić: Zaštitićemo Trepču 1Foto: Antonio Ahel/FoNet

Srbija će preduzeti sve političke i pravne mere da zaštiti Trepču, koju prištinske vlasti ponovo pokušavaju da oduzmu zakonitim vlasnicima – Fondu za razvoj Srbije i drugim poveriocima, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je za RTS rekao da kosovska skupština planira da u petak raspravlja o rudarskom basenu Trepča. Nacrta zakona nije bio na Vladi, ali stiže pred poslanike.

Novi nacrt zakona u političkom smislu se pojavio niotkuda, a njime se predviđa nacionalizacija kombinata Trepča i lišavanje Srbije svojinskih i upravljačkih prava, kazao je Đurić i istakao da je reč o grubom kršenju CEFTA sporazuma i SSP.

Nadam se da će razum prevladati i da će to biti zaustavljeno, jer ćemo u suprotnom preduzeti pravne i političke mere, poručio je Đurić.

Istakao je da će Beograd pokrenuto procedure u vezi sa kršenjem CEFTA sporazuma i da će o svemu obavestiti Evropsku uniju, a najvio je i mogućnost pokretanja arbitražnih postupaka i preduzimanja drugih pravnih mera koje su na raspolaganju.

Đurić kaže da nije problem samo u stotinama miliona ili milijardama evra, već i sudbina više od 3.000 zaposlenih u Trepči.

Vlada će u svakom slučaju zaštiti i njihove interese i neće dozvoliti da niko ostane na ulici, rekao je Đurić.

Navodi da je reč o ozbiljnom napadu na interese Srba, koji preti da izazove širu destabilizaciju i naglašava da se više rudnih ležišta nalazi na teritoriji centralne Srbije, ulazi su sa strane Kosova i Metohije.

Oni ovakvim potezima pokazuju da otimačinom žele da stave sve učesnike pred svršen čin. To neće moći, zaštitićemo Trepču na svaki način, poručio je Đurić.

Govoreći o zabrani odlaska na Kosovo i Metohiju, Đurić je rekao da mu je i ranije to bilo zabranjivano, ali je ipak odlazio.

Neće me niko ućutkati. Kosovo i Metohija je Srbija i boriću se do kraja, zaključio je Đurić i dodao da će u narednih nedelju dana ići na Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari