Dodik posle satanka s Putinom: RS nema pravo da bude na strani stvaranja antiruske euforije 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Moskvi da Republika Srpska nema pravo da bude na strani onih koji su na strani stvaranja antiruske euforije u vezi sa ratom u Ukrajini.

„Mi mislimo da Ruska Federacija, koja je uporno se borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena na ovu vojnu operaciju“, kazao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS) posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Navodeći da „svet više nije unipolaran, već da je postao multipolaran“, on je ocenio da će Rusija biti jedna od osnovnih poluga tog novog sveta.

Dodao je da veruje da će to biti svet mira, stabilnosti, napretka, a ne svet sukoba i dominacije.

„Rusija mora da bude suverena i stabilna, on (Putin) ovde ne može pustiti liberalni svet koji će rasparčati rusku ekonomiiju, njene prirodne izvore. Putin mora da se bori za državni okvir“, kazao je Dodik.

Preneo je i da mu je Putin rekao da „Rusija što pre želi da završi rat u Ukrajini“.

Dodik je naveo da se nada da RS „neće biti zaboravljena“ kada se bude slagao novi poredak u svetu.

Predsednik RS dalje je rekao da je „očigledno da je Dejtonski sporazum propao“, ocenivši da su Britanci i Amerikanci „ostavili BiH ovako sklepanu, da bi mogli njome da upravljaju“.

„Predsednik Putin je potpuno privržen Dejtonskom sporazumu, ali je isto tako svestan svih malverzacija i zloupotreba u vezi sa tim sporazumom“, naglasio je Dodik.

Dodao je da se zahvalio Putinu na jasnom stavu Rusije u Savetu bezbednosti UN-a o pozicioniranju same RS, naglasivši da bez ruske podrške RS ne bi mogli ništa da objasni u Savetu bezbednosti.

Ponovo je optužio američkog ambasadora u BIH Majkla Marfija da je „antisrbin, koji je došao da poravna RS“.

„Njega su Amerikanci poslali u BIH da napravi zlo RS i srpskom narodu“, kazao je Dodik.

Ocenivši da će ga Zapad samatrati neprijateljem jer je otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, on je rekao da mu je važno da je „iz jedne male RS imao priliku da razgovara o svim pitanjima sa čovekom koji se računa kao jedan od najmoćnijih na svetu i koji predstavlja jednu od najjačih zemalja na svetu“.

Dodik je još kazao da je Putinu uručio orden, koji mu je dodelio za Dan RS, ističući da mu je čast da neko „tog kalibra“ prihvati orden Republike Srpske.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je na sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom da se odnosi Republike Srpske i Rusije uspešno razvijaju, objavljeno je na sajtu Kremlja.

„Želim da vam poželim dobrodošlicu i skrenem vam pažnju da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju. Tokom protekle godine videli smo povećanje prometa u trgovini – u apsolutnom iznosu, naravno, mali je, ali je tendecija dobra“, kazao je Putin.

Putin je istakao da je svestan interesovanja partnera u Republici Srpskoj za rad sa ruskim kompanijama u raznim oblastima, piše u saopštenju Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari